Šiitski grad pod opsadom IS-a već 80 dana

sanel
By sanel

 

Iračke snage iz zraka napadaju uporišta grupe Islamska država u blizini grada Amerlija, dok se vojska na kopnu priprema za ofenzivu. Grad je već mjesecima pod opsadom. Stanovništvo je suočeno s nestašicom hrane i vode, a Ujedinjeni narodi upozoravaju da im prijeti masakr ako dođe do eskpanzije borbi.

 

Za grad Amerli linija fronta je i linija obrane. Tu se nalazi lokalno stanovništvo, farmeri i službenici, a ne profesionalna vojska. Već 80 dana odupiru se borcima grupe Islamska država, koji su samo 500 metara od njih. Šiitsko-turkmenski grad, u blizini sunitskih sela, u potpunosti je opkoljen.

 

“Spalili su farme, opljačkali i srušili naše džamije. Ali ćemo se suočiti s njima i stati im ukraj, jer ih poznajemo. Svi su oni iz susjednog sela”, kaže Haj Shaker, vođa regruta.

 

Nestaje hrane i vode

 

Iračka vojska i šiitske milicije, koji podržavaju njihovu borbu, mogli bi okončati opsadu, ali to neće prekinuti krug osvete. Ako ovaj šiitski grad padne u ruke grupe Islamska država, na pomolu je novi građanski rat.

 

Jedina veza s gradom je helikopter. Iračke zračne snage dnevno evakuiraju 120 ljudi, ali još gotovo 20.000 njih ostaje u gradu. Nemaju više hrane, čak se i bunari s vodom suše.

 

“Irak se raspada na komade, ne samo regije, nego i gradove, plemena, obitelji… Zbog borbi i straha od grupe Islamska država, rasuli su se zemljom. Stanovništvo Amerlija potražilo je sklonište gdje god je stiglo”, izvještava iz Bagdada reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

 

Fatima Qassim priprema kašu od bamije za 21 osobu koja živi u kući nedaleko od Bagdada. U Amerliju su imali još samo luka i kruha. Gotovo svi su helikopterom prebačeni ovdje. Laila Qassim i njezino četvero djece stigli su prije četiri dana.

 

“Kada smo izlazili, pucali su na nas i helikopter. Bježali smo noseći djecu. Kada su popravili helikopter, uspjeli smo otići”, kaže Laila.

 

Radije u smrt nego…

 

Neke od njihovih rodica odlučile su ostati u Amerliju. Kažu kako bi radije umrle nego pale u ruke grupe Islamska država. Doslovno to misle.

 

“Moj brat je stavio osam metaka u pušku i ostavio je u kući. Rekao je da će, ako mu uđu u kuću, ubiti prvo djecu, pa ženu, i onda sebe”, rekla je Fatima Qassim.

 

Kaže kako mnogi grobovi već čekaju iskopani. Fatimina snaha Nada ubila se prije nekoliko sedmica. Njezin suprug Adel poginuo je u borbi, a otac ju je prisiljavao da se uda za jednog od boraca grupe Islamska država. To je konzervativno društvo, gdje je čast mnogo bitnija od smrti. A ime njihovog malog grada već je ušlo u legendu.

 

(AJ Balkans)

Share This Article