Da li su šiitski Turkmeni nove “Jezidije” u Iraku?

sanel
By sanel

Nakon histeričnog precjenjivanja izbjegličke krize Jezidija u Iraku, kada su u medijima danima ponavaljali da je na planini Sinjar zarobljeno 50.000 izbjeglih Jezidija kojima prijeti nazejda IDIŠ-ovaca, a na kraju se ispostavilo da ustvari nema više od 1.000 izbjeglica na toj planini, Pentagon je bio vrlo javan o potrazi za novim humanitarnim izgovorom na kojem će se zasnivati ​​velika eskalacija rata u Iraku.

Izgleda da su pronašli novi izgovor u šiitskoj turkmenskoj manjini, koji su smješteni u regiji u blizini iračkog Kurdistana, piše portal Antiwar.

IDIŠ se fokusirao na zauzimanju tih turkmenskih sela, što je mnoge navelo da izbjegnu iz njih.

I ovog puta medijsko izvještavanje je prilično slično; Turkmeni bježe u planine u pokušaju da pobjegnu od borbi, i još jednom su zarobljene” izbjeglice, što potpiruje pozive na operaciju spašavanja“.

“Spašavanje” Jezidija pruža uvid u to kako će se i ova situacija razvijati, a to je da će Pentagon i ovu krizu koristiti kao izgovor da dramatično poveća obim vazdušnih napada koji uglavnom neće ni biti povezani s tim izbjeglicama, dok će povremeno iz zraka izbacivati humanitarnu pomoć stanovništvu kako bi sve agresivniji rat  barem nominalno formulisao kao “humanitarnu intervenciju”.

(Nasevijesti.com)

Share This Article