Američke snage ostaju u Afganistanu i 2015.

sanel
By sanel

Pentagon je razradio planove za ostanak u Afganistanu po završetku godine, a to će se dogoditi ukoliko predsjednički izbori budu osporeni i ukoliko uskoro ne bude potpisan sigurnosni sporazum, saopćio je američki general Martin Dempsey.

Neposredno prije slijetanja u Kabul zapovjednik Zajedničkog generalštaba Dempsey rekao je novinarima da bi u optimalnim uvjetima trebalo 120 dana za povlačenje vojske SAD-a iz Afganistana, ako ne bude postojao dogovor za produženje njihove misije, prenosi Tanjug agenciju AP.

Dempsey je doputovao u Afganistan kako bi prisustvovao promjeni američkog zapovjedništva, jer će dosadašnjeg glavnog zapovjednog, generala Josepha Dunforda, zamijeniti general John Campbell.

Problemi s izborom predsjednika

Planirani odlazak američkih trupa iz Afganistana mogao bi biti doveden u pitanje zbog problema u izboru predsjednika države, jer je došlo do međusobnog osporavanja pobjede u drugom krugu između bivšeg šefa diplomacije Abdullaha Abdullaha i bivšeg ministra financija Ashrafa Ghanija.

Obojica kandidata najavili su da će u slučaju izborne pobjede potpisati sigurnosni sporazum.

Sukobljeni predsjednički kandidati početkom augusta potpisali su dogovor kako bi se radilo na stvaranju vlade nacionalnog jedinstva.

Abdullah i Ghani tada su se složili da riješe svoj spor, u dogovoru kojem je posredovao američki državni tajnik John Kerry.

Do dogovora je došlo kada je američki državni tajnik otvorio drugi dan razgovora, čiji je cilj bio sprečavanje da država u osjetljivom stanju “upadne” u politički kaos.

Provjera glasova

Zajednička deklaracija ističe da se kandidati slažu u stvaranju vremenskog okvira za izborni proces i inauguraciju novog lidera do kraja kolovoza.

Zapadne države koje podržavaju napredak Afganistana nadale su se da će provjera glasova utvrditi legitimnog predsjednika prije summita NATO-a početkom rujna.

Ponovno prebrojavanje blizu osam miliona glasova kontroliraju Ujedinjeni narodi, kako je dogovoreno u julu tokom posjete Kerryja.

(Agencije)

Share This Article