Iscijepana kur’anska stranica prodata za 68 000 dolara

sanel
By sanel

Ručno pisana pocjepana stranica Kur’ana prodata je za 60 000 dolara na aukciji u Sydneyu daleko nadilazeći svoju očekivanu vrijednost. Aukcioner iz „Bargain Hunt Auctions“ kuće prodao je list ispisan s obje strane koji je bio u vlasništvu lokalnog stanovnika čija familja ga je čuvala godinama.

„Sve što smo uspjeli je pogledati je kratko izbliza. Teško je naći stručnjaka koji bi znao o čemu se radi“ rekao je aukcioner Mark Owens.

Napravili smo mnogo fotografija i poslali svakome ko je bio zainteresiran. Historijat izderane stranice koja dolazi iz jednog naselja u Melbourneu još nije utvrđen.

„Nisam čak direktno ni razgovorao sa osobom koja ju je donijela, osim par e-mailova“ kaže Owens. Stranica potiče sa jednog imanja u Melbourneu i vlasnik nije bio svjestan njene vrijednosti. Koliko je stara još ni mi ne znamo.

„Mi smo opća aukcijska kuća, pa ne obraćamo pažnju na to. Moglo bi biti 16. ili 14. stoljeće, a stranica je došla do nas u okviru koji vrijedi možda 3 dolara. Nije bila baš u najboljem stanju“.

Da bi se odredila starost morala bi se uraditi forenzička analiza. Bez toga je nemoguće saznati tačno porijeklo.

(Nasevijesti.com)

Share This Article