Ujedinjeni Arapski Emirati ‘tajno napali milicije u Libiji’

sanel
By sanel

Ujedinjeni Arapski Emirati su tajno, koristeći baze u Egiptu, izveli zračne napade protiv milicija u Libiji, saopćila su dvojica neimenovanih američkih zvaničnika.

“Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su izveli te napade”, izjavio je jedan od zvaničnika agenciji AFP, potvrđujući ranije pisanje New York Timesa.

Američki zvaničnici su naveli da Sjedinjene Američke Države nisu u tome učestvovale, niti su pružile bilo kakvu vrstu pomoći za zračne udare, prenosi Tanjug.

Prema navodima New York Timesa, prvi napad odigrao se prije sedmicu dana, a mete su bili položaji u Tripoliju koji su pod kontrolom milicija.

Drugi krug napada desio se u ranim jutarnjim satima u subotu, a na meti su se našla oprema za lansiranje raketa, vojna vozila i skladišta.

Neimenovani zvaničnici su naveli da su UAE osigurali vojnu letjelicu i letačko osoblje, a Kairo je ponudio svoje zračne baze.

Određene nejasnoće

Ostalo je nejasno da li su i u kom obimu UAE i Egipat o ovom unaprijed obavijestili Amerikance, navela je agencija AFP.

Nešto ranije, SAD i evropski saveznici osudili su “eskalaciju sukoba i nasilja” u Libiji i ocijenili da bi miješanje spolja pogoršalo podijeljenost u zemlji i usporilo proces političke tranzicije.

Washington, Pariz, Berlin, Rim i London su u zajedničkom saopćenju pozvali sve strane u Libiji na neodložni prekid vatre i angažiranje na konstruktivnom demokratskom procesu.

Egipat je u ponedjeljak odbacio spekulacije medija da je učestvovao u zračnim napadima na međunarodnom aerodromu u prijestolnici Libije Tripoliju.

Libijski pobunjenici, koji su saopćili da su preuzeli kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju, optužili su prije dva dana UAE i Egipat u umiješanost u dva zračna udara protiv njihovih snaga u protekloj sedmici.

“Emirati i Egipat su umiješani u tu kukavičku agresiju”, rekao je glasnogovornik operacije “Libijska zora” Mohamed al Hariyani.

Glasnogovornik je rekao da su privremena libijska vlada i novi parlament zemlje saučesnici u zračnim napadima.

(Agencije)

Share This Article