Gaza: U napadima raketirane poslovne zgrade

sanel
By sanel

 

Izrael je jutros izvršio seriju zračnih napada na nekoliko poslovnih i stambenih ciljeve širom Gaze, a potpuno je srušena jedna sedmokatna poslovna zgrada u Rafi na jugu pojasa.

 

U srušenoj zgradi bilo je smješteno Ministarstvo unutrašnjih poslova i jako je oštećen jedan šoping centar sa desetinama radnji, gdje je nakon udara izbio požar.

 

Prilikom udara jutros rano poginule su dvije osobe koje su se vozile na motociklu, rekli su bolnički izvori, prenosi Srna.

 

Izraelska vojska nije komentirala napad i nije jasno da li su žrtve pripadnici neke militantne grupe.

 

Jutros je policajac iz Gaze rekao da je neboder ‘Zafer’ potpuno srušen, dan nakon što je iz zraka bombardirana ta 11-katna stambena zgrada u centru Gaze. U tom napadu povrijeđeno je 22 ljudi, uključujući 11 djece.

 

Izraelski vojni glasnogovornik je rekao da je tu stambenu zgradu, koja je totalno uništena, Hamas koristio kako komandni centar, dok u lokalni stanovnici izjavili da su u zgradi živjele 32 porodice koje su bile civili.

 

Eskalacija nasilja

 

Ukupno 620 raketa palo je na Izrael sa Pojasa Gaze od utorka kada je prekinuto primirje između Izraela i palestinskih frakcija, saopćila je izraelska vojska, prenosi Anadolija.

 

U saopćenju nisu davali detalje o razornoj moći kao ni o štetama koje su rakete prouzrokovale.

 

Nasilje u Pojasu Gaze ponovo je eskaliralo između Izraela i palestinskih frakcija nakon prekida primirja u Egiptu gdje su vršeni pregovori o trajnom prekidu vatre.

 

Izrael je za prekid primirja okrivio palestinske frakcije, što je Hamas negirao.

 

Izraelska ofanziva započela je 7. jula, a do sada je stradalo najmanje 2.105 Palestinaca, većinom civila. Preko 10.000 Palestinaca je povrijeđeno.

 

Prema podacima Izraela, u istom periodu stradalo je najmanje 68 Izraelaca, 64 vojnika i četiri civila.

 

Napad na Golansku visoravan

 

Izraelska vojska danas je saopćila kako je pet raketa ispaljeno iz Sirije palo na Golansku visoravan koja je pod kontrolom Izraela.

 

“Pet raketa ispaljeno je nekoliko minuta nakon ponoći na područje Golanske visoravni, ali nema podataka o povrijeđenima”, kazao je glasnogovornik vojske Avichay Adrae.

 

Također je dodao kako je sirijski režim odgovoran za postupke koje provodi.

 

U međuvremenu, izraelska vojska je izdala upozorenje libanskoj vojsci nakon ispaljivanja rakete sa južnog dijela Libana na Gornji Galilej.

 

Nijedna grupa još uvijek nije preuzela odgovornost za raketne napade, ali izraelska vojska dostavila je upozorenje libanskoj vojsci putem Ujedinjenih naroda.

 

Tenzije u regionu su porasle nakon početka izraelske ofanzive na Pojas Gaze.

 

Inače, Golanska visoravan je pod kontrolom Izraela od 1967. godine.

 

(AJ Balkans)

Share This Article