Izrael ubio tri komandanta Hamasa

sanel
By sanel

Izraelski vojni avioni usmrtili su tri komandanta Hamasa na jugu Gaze, što je žestok udarac na oružano krilo palestinskog pokreta nakon što Izrael nije uspio u pokušaju da ubije Hamasovog vodećeg šefa.

Sa druge strane, Hamasovo upozorenje stranim aviokompanijama da izbjegnu sletanje na glavni izraelski aerodrom nije rezultiralo nikakvim promjenama i avioni regularno slijeću, kazali su zvaničnici zrakoplovstva.

Napad u četvrtak uslijedio je dan nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao kako izraelska vojna ofanziva u Gazi može biti i nastavljena.

Brigade Ezzedine al-Qassam, odnosno Hamasovo vojno krilio, potvrdilo je da su Mohamed Abo Shamaleh, Raed al-Attar i Mohamed Barhoum ubijeni u izraelskom zračnom napadu na Rafah, navodi agencija Reuters.

„Ova ubistva su veliki zločin Izraela koji neće uspjeti u nastojanju da slomi našu volju i oslabi naš otpor“, izjavio je glasnogovornik Sami Abu Zuhri u saopćenju, te upozorio kako će „Izrael platiti cijenu“.

Al Jazeerina novinarka Jacky Rowland, koja se javila iz Zapadnog Jerusalema, kazala je kako napad izgleda kao povratak na izraelsku „historijsku“ taktiku napada na visokopozicionirane osobe.

„Tokom ovih obnovljenih neprijateljstava vidimo drugačiji pristup i ovo može biti i priznanje da vojne taktike ne donose rezultate na različitim nivoima“, navela je.

„Ranije taktike nisu radile na diplomatskom nivou, tačnije bile su užasne i ozbiljno su djelovale na izraelski međunarodni renome, pa čak i na odnose da njegovim bliskim saveznicima.“

Do napada dolazi dan nakon još jednog zračnog udara u kojem su poginuli supruga i sin šefa al-Qassama Muhammeda Deifa, koji u napadu nije poginuo, prema riječima njegovog pokreta.

Prekidi primirja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je u obraćanju naciji da se izraelska vojna operacija usmjerena protiv Pojasa Gaze neće zaustaviti sve dok Hamas ne prekine s raketnim napadima.

“Operacija ‘Zaštitni rub’ nije završena”, kazao je Netanyahu koristeći vojni naziv operacije pokrenute u noći sa 7. na 8. juni, prenosi Hina.

“Odlučni smo nastaviti operaciju i nećemo se zaustaviti sve dok svim građanima Izraela ne budu vraćeni potpuna sigurnost i mir”, rekao je i dodao kako sve opcije ostaju na stolu, uključujući kopnenu invaziju, i da će izraelska vojska, ukoliko Hamas nastavi s napadima, stalno napadati.

Netanyahu je signalizirao da je Izrael spreman na produženu vojnu operaciju u Pojasu Gaze u kojoj je do sada poginulo više od 2.054 Palestinca, uglavnom civila. Na izraelskoj strani poginulo je 67 osoba, uglavnom vojnika.

Dvije su strane jučer ponovno razmijenile vatru nakon što je prekinut prekid vatre, a pregovarači u Kairu nisu se uspjeli dogovoriti o trajnom primirju.

Broj poginulih u napadima izraelske vojske na Gazu, koji su nastavljeni nakon narušavanja posljednjeg 24-satnog prekida vatre, dostigao je 2.054, javlja Agencija Anadolija.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u srijedu navečer strane da obnove pregovore i hitno postignu “održivo i trajno primirje”.

Od završetka posljednjeg prekida vatre ubijen je najmanje 21 Palestinac, uključujući nekoliko djece, a 120 ih je ranjeno, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

Netanyahu je izložen pritiscima tvrdolinijaša u zemlji da pokrene opsežnu vojnu operaciju protiv Hamasa.

Izrael tvrdi da je ubio visokog zvaničnika Hamasa Muhameda Deifa, što zvaničnici Hamasa poriču.

Upozorenje Hamasa

Reporterka Al Jazeere Hoda Abdel-Hamid javlja kako je Abu Obeida, glasnogovornik vojnog krila Hamasa, izjavio da je Deif živ te da i dalje nadzire sve vojne akcije.

”Također je rekao da su sa smrću Alija Deifa, sina Muhameda Deifa, umrli i pregovori u Kairu. Zapravo, rekao je da su ti ‘pregovori mrtvorođeni, te da su sada samo pokopani’. Upozorio je međunarodne avionske kompanije da od četvrtka u šest sati ujutro ne lete na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu. Dodao je da više nema nikakvih izgleda za pregovore te da će se borbe nastaviti”, javila je Abdel-Hamid.

Deifova supruga i sin ubijeni su u napadu i ukopani u Gazi.

Palestinsko ministarstvo zdravlja objavilo je da je osam članova jedne porodice ubijeno kad je pogođena njihova kuća u Deir al-Balahu u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Fawzi Barhum, Hamasov glasnogovornik, kazao je kako bi se Izraelci trebali pripremiti za “najteže dane kojima su ikad svjedočili”.

Izrael kaže da je prekid vatre prekinut u utorak kada je Hamas ispalio tri rakete, no jedan od vođa Hamasa Musa Abu Marzok tvrdi da se to nije dogodilo.

“Nikakve rakete nisu izvorno ispaljene iz Gaze, riječ je samo o opravdanju Izraela za napad na vrlo značajnog zvaničnika Hamasa.”

Od početka novih izraelskih napada na Gazu, raste broj poginulih, javlja reporterka Al Jazeere Jane Ferguson.

”Širom Pojasa Gaze stalno se čuju eksplozije, ali i ispaljivanje raketa na Izrael. Hamas i Islamski džihad preuzeli su odgovornost za te napade.”

Međusobno optuživanje

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je nastavak sukoba i pozvao strane da postignu trajno primirje koje će obuhvatili i druga pitanja koja se tiču Gaze.

Indirektni izraelsko-palestinski pregovori o stalnom primirju, koji se već danima održavaju u Kairu uz posredovanje Egipta, nalaze se pred propašću, za što se međusobno optužuju dvije strane. Optuživši Hamas za napuštanje sporazumnog posljednjeg prekida vatre, Izrael je hitno opozvao svoje pregovarače iz Kaira.

Palestinski pregovarač Azam al-Ahmad kazao je da Izrael na pregovorima nije odgovorio na posljednji palestinski prijedlog.

Palestinci žele da Izrael i Egipat ukinu blokadu Pojasa Gaze uvedenu 2007. godine, što bi uključilo otvaranje graničnih prijelaza i slobodan promet ljudi i roba.

Netanyahu je već ranije kazao kako neće učiniti nikakve ustupke koji bi ugrozili izraelsku sigurnost i zahtijeva demilitarizaciju Gaze, kao i kontrolu graničnih prijelaza.

U sukobima su uništene hiljade domova u Gazi i teško je oštećena infrastruktura.

(AJ Balkans)

Share This Article