Kurdski ministri se vraćaju u Iračku vladu

sanel
By sanel

 

Kurdski ministri koji su zamrznuli članstvo u Vladi premijera u odlasku Nourija al-Malikija odlučili su se vratiti, rekao je danas irački ministar vanjskih poslova, a Francuska je predložila međunarodnu konferenciju o prijetnji skupine Islamska država (IS), javlja Hina.

 

“Vratio sam se u Bagdad kao ministar vanjskih poslova”, rekao je Kurd Hoshyar Zebari.

 

Maliki je razljutio kurdske čelnike optuživši ih da “štite teroriste” nakon što su pripadnici IS-a u junu poharali sjeverni Irak.

 

Zebari je, također, pozvao svjetske čelnike da „pruže podršku njegovoj zemlji nakon što je IS pogubio američkog novinara otetog u Siriji“ i upozorio da je “skupina Islamska država prijetnja za cijeli svijet, a ne samo iračke manjine koje nemilosrdno ubija”.

 

Iračka vlada je izrazila zabrinutost zbog izvještaja da pripadnici IS-a krijumčare naftu i upozorila da bi kupovina te nafte mogla pomoći njihovom finansiranju.

 

Bagdad je poručio da samo nadležno iračko ministarstvo ima pravo prodavati naftu i upozorio da bi kupci mogli biti kažnjeni.

 

Islamska država zauzela je pet naftnih polja na sjeveru Iraka.

 

Francuska za globalnu strategiju

 

Francuski predsjednik Francois Hollande zatražio je u srijedu organizaciju međunarodne konferencije o prijetnji Islamske države.

 

“Moramo osmisliti globalnu strategiju za borbu protiv te skupine koja je strukturirana, ima značajna finansijska sredstva, jako sofisticirano oružje i prijeti državama kao što su Irak, Sirija i Liban”, rekao je.

 

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je u utorak da je broj boraca IS-a u Siriji premašio 50.000 i da je samo u julu regrutirano novih 6.000 pripadnika.

 

Ta skupina koja sije teror na područjima koje kontrolira, posljednjih desetak dana na meti je američkih zračnih napada na sjeveru Iraka.

 

(Agencije)

Share This Article