Izrael srušio dvije palestinske kuće na Zapadnoj Obali

sanel
By sanel

Izraelske vlasti srušile su dvije kuće koje pripadaju Palestincima u gradu El-Halil u Zapadnoj Obali, javlja Anadolu Agency (AA). Kako navode očevici, jutros su ekipe za rušenje objekata u pratnji vojske srušile kuće Amira Ebu Ayse i Hisama El-Kavasma, dok su kuću Mervan El-Kavasma ogradili betonskim blokovima, pod optužbama da su “osumnjičeni za otmicu trojice izraelskih doseljenika” te da su “učestvovali u akcijama protiv izraelske policije”.

Okupljeni Palestinci reagovali su na rušenje kuća na što je intervenisala izraelska vojska koristeći gumene metke i suzavce.

Izrael tvrdi da su 12. juna u naselju Gush Etzion oteta trojica izraelskih doseljenika i za to je smatrala odgovornima palestinske vlasti. Nakon 18 dana otete osobe pronađene su mrtve, a izraelski doseljenici oteli su mladog Palestinca Muhammeda Huseyina Ebu Hudayru i živog ga zapalili.

Nakon ovih nemilih događaja Izrael je 7. jula započeo vazdušne i napade sa mora na Gazu, a 17. jula i kopnene napade. Od početka izraelskih napada na Gazu pa do danas poginulo je više od dvije hiljade ljudi, a više od deset hiljada je povirjeđeno.

(Anadolija)

Share This Article