Iračka vojska od IDIL-a preuzela kontrolu nad naftnom rafinerijom “Hadise”

sanel
By sanel

Iračka vojska preuzela je kontrolu nad rafinerijom nafte “Hadise”, koja je ranije bila pod kontrolom terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (IDIL), javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik lokalnog vijeća u Al-Anbaru Sabah Kerhut, u izjavi za AA, kazao je da je iračka vojska uz pomoć plemenskih snaga, u koordinaciji sa zračnim snagama, izvela operacije na lokocijama oko 180 kilometara zapadno od grada Ramadija.
 
Prema njegovim riječima, iračka vojska preuzela je kontrolu nad naftnom rafinerijom “Hadise” koja je od velikog značaja za regiju te napradovala u pogledu uspostavljanja potpune kontrole nad ovim dijelom zemlje.
 
U Iraku se već duže vrijeme vode sukobi, a oružane grupe pod vodstvom IDIL-a preuzele su kontrolu na gradovima Mosulom, Tikritom, Bakubaom, Telafrom, kao i nad manjim mjestima poput Al-Kaima, Rave, Aneha, Ratbe i Hadise. Zbog sukoba, iz regije je domove napustilo oko milion ljudi.
 
Tokom proteklog perioda vrlo često je dolazilo do sukoba između snaga sigurnosti i oružanih grupa IDIL-a vezano za preuzimanje kontrole nad naftnom rafinerijom “Hadise”.

(AA)

Share This Article