Abbas: Ono što smo doživjeli u Gazi nije viđeno ni u jednom drugom ratu

sanel
By sanel

Palestinski premijer Mahmoud Abbas izjavio je da palestinska strana neće prihvatiti nikakve prijedloge osim egipatske inicijative za postizanje primirja u Gazi, javlja Anadolu Agency (AA). Tokom sastanka palestinske vlade u Ramallahu, predsjednik Abbas je istakao da će palestinske vlasti poštovati egipatski prijedlog za postizanje primirja.

“Ostat ćemo privrženi egipatskom prijedlogu za postizanje primirja, ali sve van toga ne prihvatamo”, kazao je Abbas.

Napomenuo je da palestinska strana traži da zauvijek prestanu izraelski napadi na Gazu i da se obnovi inrastruktura u Pojasu Gaze.

“Ono što smo doživjeli u Gazi nije viđeno ni u jednom drugom ratu”, rekao je predsjednik Abbas.

Podsjetio je da će se u nedjelju palestinska delegacija zaputiti u Kairo, kako bi razgovarali o postizanju trajnog primirja sa Izraelom.

S druge strane, palestinski pokret Hamas je saopćio da bi ukidanje opsade Gaze doprinijelo postizanju trajnog primirja sa Izraelom.

“Ukidanje opsade, rekonstrukcija Pojasa Gaze i okončanje izraelske agresije u Gazi bi približili Palestince i Izraelce prema postizanju mira”, rekao je glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Naglasio je da će biti vrlo teško postići trajno primirje bez ukidanja opsade Gaze.

Izrael od 2006. godine Pojas Gaze drži pod opsadom i međunarodnom izolacijom.

Izraelske vlasti su večeras saopćile da su šanse za postizanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze vrlo male. Prema riječima neimenovanog izraelskog zvaničnika, postoje vrlo značajne razlike u stavovima izraelske i palestinske strane koje već nekoliko dana pokušavaju da postignu trajno primirje.

Palestinski i izraelski pregovarači u nedjelju bi trebalo da doputuju u Kairo kako bi nastavili pregovore o trajnom primirju u Pojasu Gaze.

(AA)

Share This Article