Preko graničnog prelaza Refah u Gazu stiže pomoć iz Turske

sanel
By sanel

Egipatske vlasti su dozvolile jedino turskim humanitarnim agencijama da preko graničnog prelaza Refah dostavljaju humanitarnu pomoć opkoljenom Pojasu Gazze.
Tursko Društvo Crvenog polumjeseca je jedina organizacija kojoj će biti dozvoljen ulaz u priobalnu palestinsku enklavu.
Crveni polumjesec Turske je u pregovorima sa Ministarstvom vanjskih poslova Egipta od početka izraelskih napada, tražeći otvaranje ovog graničnog prelaza.
Granični prelaz Refah nalazi se na egipatskom dijelu Sinajskog poluostrva i jedina je komunikacija Pojasa Gazze sa ostatkom svijeta koja nije pod kontrolom Izraela.
Njegovo zatvaranje samo je dodatno povećalo patnje naroda u Gazzi od 7. jula, kada je počela izraelska vojna operacija “Zaštitna ograda” – jedna od najsmrtonosnijih u bližoj prošlosti – navodno s ciljem spriječavanja raketnih napada iz Gazze.
Zahvaljujući produženju primirja između palestinskih frakcija i Izraela, posredovanjem Egipta, turski Crveni polumjesec je do sada uspio da dostavi 20 tona humanitarne pomoći – tri hiljade paketa hrane, hiljade kreveta i značajne količine vode, lijekova i medicinske opreme za stanovništvo Gazze.
Granični punkt koji se koristio za prelaz osoba i transport hrane i lijekova u Gazzu je zatvoren na “neodređeno vrijeme” prije godinu dana, kada je izvršen državni udar u kome je svrgnut Muhamed Mursi.
Oko 1,8 miliona stanovnika Gazze se požalilo da su njihove patnje, nastale izraelskom blokadom, samo pogoršane.
Egipatske vlasti otvaraju ovaj granični prelaz samo u vanrednim situacijama, na određen vremenski period.

(AA)

Share This Article