Više od 600 Palestinaca uhapšeno u Jerusalemu od početka jula

sanel
By sanel

Izraelska policija je saopćila da je u noći sa srijede na četvrtak uhapsila 52 Palestinca u istočnom Jerusalemu, koji je Izrael osvojio i pripojio, što je broj uhapšenih Palestinaca od počeka jula povećalo na više od 600.

Glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld izjavio je za AFP da je 175 maloljetnika među uhapšenim osobama i dodao da se “policijske operacije nastavljaju”.
 
Palestinci su uhapšeni “u većini slučajeva zato što su bacali kamenje ili molotovljeve koktele na policijske patrole u istočnom Jerusalemu”, precizirao je Rosenfeld. Neki su u kućnom pritvoru, a neki su oslobođeni dok čekaju presudu, kazao je on.
 
Klub palestinskih zatvorenika je registrirao “1.650 Palestinaca uhapšenih u Jerusalemu i na Zapadnoj obali”, dok je centar Musava, nevladina organizacija koja štiti prava izraelskih Arapa, saopćio da je “više od 600” Palestinaca uhapšeno od polovine juna.
 
Direktor centra Musava Džafar Farah izjavio je za AFP da “prvi put” u Izraelu “policija izvodi pred sud grupe mladih ljudi a suci to prihvataju i ne razmatraju više slučaj po slučaj”.
 
Ova kampanja hapšenja se događa u vrijeme velikih napetosti između Palestinaca i Izraelaca koji su početkom jula započeli ofanzivu u pojasu Gaze, u kojoj je ubijeno oko 2.000 Palestinaca.

(FENA)

Share This Article