Erdogan: Pobijedili su i Sarajevo, Skoplje, Damask i Gaza

sanel
By sanel

Pobjednik na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u povijesti Turske, Recep Tayyip Erdogan, poručio je u obraćanju nakon objavljivanja prvih, neslužbenih izbornih rezultata  da na tim izborima „nije pobijedio samo Erdogan, nego je ponovno pobijedila volja naroda i demokracija“.

„Pobijedili su oni koji me cijene i oni koji me ne cijene. Pobijedila je nova, liderska, napredna Turska, ali ne samo Turska – pobijedili su Kabul, Bejrut, Sarajevo i Skoplje, pobijedili su Damask, Ramallah, Gaza i Jerusalem“, poručio je Erdogan, dodajući kako su pobijedili svi prijatelji njegovog naroda diljem svijeta.

Izborni rezultat je okarakterizirao novim početkom, zatvaranjem vrata jednom razdoblju i otvaranjem vrata novom dobu.

„Turska je još jača, bliže je svojim ciljevima. Imali smo dosad devet izbora, pobijedili na svih devet. Svaki put smo dobivali sve veću i veću podršku. Nakon svakih izbora imao sam ovakve govore, govore s balkona. Uvijek sam govorio riječima srca i savjesti. Znate da sam tokom 12 godina stajao iza svojih riječi i sada vam govorim iz srca: niko nije poražen na izborima, nijedan građanin Turske, nitko od 70 miliona građana. Očekujem i opoziciju koja će biti u ravni s novom Turskom, jer nije ni opozicija poražena na izborima“, rekao je Erdogan, pozivajući sve da „stare razmirice ostave iza sebe“.

Govoreći o političkom radu „rame uz rame s građanima“, Erdogan je rekao da se „nikad niko ne smije oholiti, nego uvijek biti svjestan svoje odgovornosti“, a onima koji ga nazivaju previše autoritativnim da preispitaju svoju savjest.

Bez drugog kruga

Prema neslužbenim rezultatima izbora, dosadašnji premijer Recep Tayyip Erdogan izabran je za dvanaestog predsjednika Republike Turske, a povjerenje mu je dalo 51,96 posto birača.

Predsjednik Visokog izbornog vijeća Turske Sadi Guven potvrdio je, u međuvremenu, kako je Erdogan prema preliminarnim rezultatima osvojio većinski broj glasova na predsjedničkim izborima te najavio kako će kasnije u ponedjeljak biti objavljeni i službeni rezultati.

„Prema prvim rezultatima jasno je da je Recep Tayyip Erdogan osvojio neophodni većinski broj glasova, zbog čega je Visoko izborno vijeće donijelo odluku da ne priprema glasačke listiće za drugi krug predsjedničkih izbora te obustavi pripreme za drugi krug glasanja u dijaspori“, potvrdio je Guven.

Svjetski mediji: Pobijedio favorit

Predsjednički izbori u Turskoj zauzeli su mjesto i u vodećim svjetskim medijima, pa njemački Spiegel u svojem online izdanju prenosi kako se „Turska odlučila za snažnog čovjeka“, dok Bild navodi kako je „izbore osvojio favorit“.

„U Turskoj, koja je zarobljena između kriza u Iraku, Siriji i Ukrajini i koja je važan saveznik Zapada, ko god bude izabran za predsjednika bit će na važnoj geopolitičkoj poziciji“, prokomentirao je reporter BBC-ja.

The Guardian ocjenjuje kako će pobjeda Erdogana još više učvrstiti njegovu dominaciju Turskom.

Novinska agencija AFP napisala je kako pobjeda Erdogana na predsjedničkim izborima nije iznenađujuća te da i pored svih kritika on nije izgubio svoju popularnost.

(Agencije)

Share This Article