Dužnosnicima HRW-a zabranjen ulazak u Egipat

sanel
By sanel

Izvršni direktor Human Rights Watcha (HRW) i još jedna visoka dužnosnica te organizacije nisu smjeli ući u Egipat iz “sigurnosnih razloga” nakon što su 12 sati bili zadržani na aerodromu u Kairu, objavio je HRW.

Kenneth Roth i Sarah Leah Whitson doputovali su u Kairo kako bi u utorak učestvovali na predstavljanju izvještaja o masovnim ubistvima demonstranata u toj zemlji prošle godine.

Whitson je u jutros na Twitteru objavila da je bila zadržana na aerodromu 12 sati prije nego je deportirana iz “sigurnosnih razloga”.

Omar Shakir, autor i glavni istražitelj izvještaja HRW-a, potvrdio je da Roth i Whitson nisu smjeli ući u zemlju. Aerodrom će uskoro napustiti odvojenim avionima.

Poziv na odgovornost

Sarah Lea Whitson je u decembru prošle godine izjavila da se tadašnja privremena egipatska Vlada nije ispravno ponijela prema demonstrantima i da je na nezakonit način upotrebljavala silu te da je većina demonstranata bila nenaoružana.

Trinaest egipatskih i međunarodnih organizacija za ljudska prava pozvalo je tada „egipatske vlasti da priznaju odgovornost za ubistva više od hiljadu demonstranata u Kairu koja su izvršile snage sigurnosti na trgovima Al-Nahda i Rabea, te da provedu temeljitu istragu tih događaja“.

Egipatski dužnosnici slučaj nisu komentirali.

(Agencije)

Share This Article