Afganistan: Dogovor o nacionalnoj vladi jedinstva

sanel
By sanel

Sukobljeni predsjednički kandidati u Afganistanu potpisali su dogovor kako bi se radilo na stvaranju vlade nacionalnog jedinstva, u vrijeme kada istraživanje pokušava utvrditi pobjednika izbora za šefa države, okaljanih optužbama za namještanje.

Bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah i nekadašnji ministar finansija Ashraf Ghani složili su se da riješe svoj spor, u dogovoru kojem je posredovao američki državni sekretar John Kerry.

Abdullah je kazao kako je dogovor „korak naprijed prema jačanju nacionalnog jedinstva i donošenja nade narodu u budućnost Afganistana“.

Dva rivala bila su u žestokom sporu oko toga ko će naslijediti predsjednika Afganistana Hamida Karzaija nakon drugog kruga izbora u junu.

Prebrojavanje glasova

Do dogovora je došlo kada je američki državni sekretar otvorio drugi dan razgovora koji su za cilj imali sprečavanje da država u osjetljivom stanju „upadne“ u politički haos.

Zajednička deklaracija ističe da se kandidati slažu u stvaranju vremenskog okvira za izborni proces i inauguraciju novog lidera do kraja augusta.

Zapadne države koje podržavaju napredak Afganistana nadaju se da će provjera glasova utvrditi legitimnog predsjednika prije samita NATO-a početkom septembra.

Ponovno prebrojavanje osam miliona glasova kontroliraju Ujedinjeni narodi, kako je dogovoreno prošlog mjeseca tokom posjete Kerryja.

(Agencije)

Share This Article