Obama naredio zračne udare na Irak

sanel
By sanel

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da je dao zeleno svjetlo za zračne udare u Iraku kako bi se izbjegao genocid.

“Trebamo djelovati na odgovoran i oprezan način kako bi se izbjegao genocid” nad manjinama, rekao je Obama u Bijeloj kući.

“Ako džihadisti krenu prema Erbilu, suočit će se s udarima. Suočeni smo sa situacijom u kojoj su nevini žrtve strašnog nasilja. Ne možemo odvraćati pogled”, kazao je američki predsjednik.

U Karakoshu pripadnici tzv. Islamske države (IS) zauzeli su položaje nakon povlačenja kurdskih snaga. Dalje njihovo napredovanje moglo bi zaprijetiti Erbilu gdje postoje američki interesi, rekao je Obama.

On je, također, dopustio humanitarno izbacivanje hrane, vode i lijekova iz aviona u Iraku.

Prema izvještajima televizije NBC, tri američka aviona su tokom noći prvi put dostavila pomoć u hrani i vodi, piše Hina.

Vijeće sigurnosti šokirano napretkom IS-a

Dvije i po godine nakon odlaska američkih vojnika iz Iraka Obama je naglasio da neće slati kopnene snage u zemlju jer “nema američkog vojnog rješenja krize”.

“Neću dopustiti da Sjedinjene Američke Države budu uvučene u novi rat u Iraku”, kazao je.

Vijeće sigurnosti, koje se na vanrednoj sjednici na poziv Francuske sastalo iza zatvorenih vrata u četvrtak, kazalo je da je šokirano napretkom pobunjenika.

Petnaest zemalja članica dalo je podršku Bagdadu u borbi protiv Islamske države te je pozvalo “međunarodnu zajednicu da podrži Vladu i narod u Iraku i učini sve što je moguće kako bi se pomoglo da se olakšaju patnje naroda”.

Borci Islamske države preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo gotovo 100.000 ljudi.

Oni su zauzeli Karakosh najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela, nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

(AJB)

Share This Article