Gaza: Nije došlo do kršenja primirja, traju diplomatski napori

sanel
By sanel

Primirje od 72 sata koje je nakon jednomjesečnih izraelskih napada jučer uspostavljeno sa palestinskim grupama još uvijek traje i nisu zabilježena bilo kakva kršenja. S druge strane, traju diplomatski napori kako bi ovo primirje bilo trajno, javlja Anadolu Agency (AA).

S druge strane, izraelska vojska saopćila je da je tokom izraelskih napada na Gazu poginulo 67 Izraelaca, među kojima 64 vojnika i tri civila, a ranjena su 463 vojnika i 83 civila.

U pisanom saopćenju izraelske vojske navodi se da je od 7. jula do uspostave primirja Hamas ispalio 3.356 raketa, od kojih je 475 njih palo na teritoriju Izraela. Od 475 raketa 116 njih je uništio odbrambeni raketni sistem “Željezna kupola”. Navodi se također, da su tokom 18 dana kopnene operacije uništena 32 Hamasova tunela.

Glasnogovornik izraelske vlade Ofir Gendelman izjavio je da je dozvola Izraela za obnovu Gaze moguća jedino razoružavanjem u regiji.

Nakon podnošenja ostavke na funkciju ministrice za vjerska pitanja Velike Britanije Baronesa Sayeeda Warsi, zbog izraelskih napada na Gazu, koaliciona partija u britanskoj vladi Liberalna, demoktarska partija pozvala je na obustavu ugovora o oružju sa Izraelom.

Britanski dopremijer i predsjednik Liberalne demoktratske partije Nick Clegg izjavio je da o ovoj temi razgovara sa britanskim ministrom za trgovinu i poduzetništvo Vince Cableom. Prema riječima Clegga, došlo je do potpisivanja novih ugovora o oružju sa Izraelom, nakon početka operacije na Gazu.
 
Jordan predstavio novi nacrt odluke vezano za napade na Gazu

Jordan je Vijeću sigurnosti UN-a predstavio novi nacrt odluke u vezi s izraelskim napadima na Gazu.

Nacrt odluke Jordana uputilo je stalno predstavništvo ove zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a s ciljem postizanja međunarodnog napora za obnovu Gaze kao i za uspostavljanje trajnog primirja između Hamasa i Izraela.

Nacrtom odluke koji je dobio podršku i arapskih zemalja upućen je poziv za pokretanje istrage o izraelskim bombardovanjima UN-ovih škola u kojima su se nalazili civili kao i ukidanje izraelske blokade Pojasa Gaze.

Industrijski sektor u Gazi oštećen za 47 milion dolara

Unija palestinskih industrijalaca saopćila je da su izraelski napadi na Gazu posljednjih mjesec dana nanijeli štetu industrijskom sektoru u Gazi od 47 miliona dolara.

Bivši britanski premijer i predstavnik Bliskoistočne četvorke Tony Blair sastao se sa generalnim sekretarom Arapske Lige Nebil Al Arabijem.

Tokom sastanka u glavnom gradu Egipta Blair i Al-Arabi su razgovarali o incijativi Egipta kada je u pitanju uspostavljanje trajnog primirja između Izraela i palestinskih grupa.

Izraelac Miko Peled, mirovni aktivista i pisac, sin izraelskog generala, koji se u svojim javnim nastupima otvoreno protivi izraelskim masakrima nad Palestincima, u izjavi za AA kazao je da se ono što izraelska vojska čini u Gazi slobodno može nazvati “genocidom”.

“Glavni i najveći problem je Izrael. To je rasistička i kolonijalistička država sa brutalnom vojnom silom. Izrael nikada neće prihvatiti nikakav kompromis o teritoriju jer je utemeljen na cionizmu koji je opet rasistička i kolonijalna ideologija. Izrael, moja zemlja, odavno provodi kampanju etničkog čišćenja pa čak i genocida nad palestinskim narodom”, kazao je Peled

(Anadolija)

Share This Article