Irački, sirijski i turski Kurdi protiv IS-a

sanel
By sanel

Kurdski borci iz Iraka, Sirije i Turske poveli su zajedničku ofanzivu na pobunjenike u okolini Mosula, na sjeveru Iraka, izjavio je u srijedu Halla Penjweny, visoki politički dužnosnik iračkih Kurda, prenosi Hina.

Prema njegovim riječima, kurdski borci iz Radničke stranke Kurdistana u Turskoj i stranke sirijskih Kurda PYD-a vode operacije protiv pripadnika pokreta Islamska država u okolini Sinjara, dok iračke pešmerge (naoružani kurdski borci) pokušavaju osigurati područja sjeverno i istočno od Mosula.

“Borci zapadnog Kurdistana [u Siriji] i PKK-a bore se” s pobunjenicima “u okolini Rabije i Sinjara”, zapadno od Mosula, rekao je Penjweny, najviši dužnosnik Kurdistanskog domoljubnog saveza u Mosulu.

“Mi [pešmerge] djelujemo u Zumaru i u ostatku sektora, sjeverno i istočno od Mosula”, kazao je on novinarima.

Poziv na ujedinjenje Kurda

Pokret Islamska država je tokom 48 sati, 2. i 3. augusta, zauzeo nekoliko kurdskih gradova u blizini Mosula i tako zadao težak udarac pešmergama.

U nedjelju je IS zauzeo i Sinjar, otprilike 50 kilometara udaljen od sirijske granice i tako skoro 200.000 ljudi izbacio iz njihova domova.

Kurdske snage koje su kontrolirale Sinjar povukle su se i prepustile grad IS-u, koji je u subotu već bio potisnuo Kurde iz Zumara, naftnog grada blizu Mosula.

“Borci PKK-a su ušli u Jabal Sinjar, gdje štite stanovnike od napada”, kazao je Penjweny.

 Nije jasno jesu li sirijski i turski borci zauzeli, u cjelosti ili djelimično, grad Sinjar.

PKK je pozvao Kurde da se ujedine i zaustave napredovanje pobunjenika na sjeveru Iraka, javili su u utorak turski mediji.

Više čelnika je izjavilo u ponedjeljak da su borci PYD-ja stigli u Irak kako bi pomogli pešmergama.

(AJB)

Share This Article