Somalija priprema ofanzivu protiv Al-Shababa

sanel
By sanel

Somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud izjavio je u utorak kako će narednih dana Afrička unija i Vladine snage pokrenuti novu vojnu operaciju protiv skupine Al-Shabab, koja je povezana s Al-Kaidom, a u Somaliji je namjeravala nametnuti strogi oblik šerijatskog prava, prenosi Reuters.

Pripadnici Al-Shababa su vladali većim dijelom južne Somalije od 2006. do 2011, kada su ih mirovne snage Afričke unije istjerale iz glavnog somalskog grada Mogadishua. Nakon toga su protjerani i iz drugih većinih urbanih centara u zemlji koja je više od dvije decenije suočena s ratom i nemirima.

No, oni još uvijek drže dio somalskog teritorija, koji će, po Mohamudovim riječima, biti u fokusu vojnih operacija.

“Operacija Indijski okean počet će idućih nekoliko dana. Poduzimamo sve kako bismo osigurali uspjeh ofanzive”, rekao je Mohamud u intervjuu tijekom posjete Washingtonu, gdje učestvuje na samitu afričkih predsjednika.

Mijenjanje taktike

Somalski predsjednik uspio se nedavno oduprijeti valu napada u Mogadishuu, zadavši tako “posljednji udarac” Al-Shababu, skupini za koju kaže da je sada okružena somalskom vojskom i snagama Afričke unije.

Mohamud je kazao kako Al-Shabab napada i u inostranstvu te naveo primjer Nairobija gdje su bili uključeni u prošlogodišnji napad na trgovački centar u kojemu je poginulo 67 ljudi.

“To je znak njihove slabosti. Teritorij im je sužen i sada mijenjaju taktiku”, rekao je Mohamud, dodavši da nije zabrinut za svoje osobnu sigurnost, uprkos napadima kojima je bio izložen tokom godine.

Al-Shabab je u više navrata napao predsjedničku rezidenciju.

Mohamudova posjeta Sjedinjenim Državama dolazi u vrijeme produbljivanja veza dviju zemalja. SAD je u  junu najavio da će imenovati svog prvog ambasadora u Somaliji od 1993, a prvi somalski ambasador u Washingtonu u više od dvije decenije, u pratnji je Mohamudove delegacije tokom  njegove posjete SAD-u.

“Somalsko-američki odnosi se poboljšavaju, rekao je Mohamud dodavši da se razgovara o strateškom partnerstvu.

(AJ Balkans)

Share This Article