Netanjahu “naribao” Obamu i Kerryja

sanel
By sanel

Izrael je jedini saveznik SAD koji smije da se naredbodavnim tonom obrati Amerikancima – tako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio američkog predsjednika Baraka Obamu i šefa diplomatije Johna Kerryja da im slučajno ne pada na pamet da mu protivrječe!?

Izrael je prije nekoliko dana pristao na primirje u Gazi na molbu SAD, a nakon toga jedan izraelski vojnik je ubijen, a došlo je i do još nekih incidenata, pa je Netanjahu za to okrivio SAD.
 
Prema AP-u,  Netanjahu je tokom razgovora poručio Obaminoj administraciji: “Da se više nikada niste usudili da mi protivrječite”.
 
Netanjahu je direktno rekao  američkim diplomatama da njemu trebaju vjerovati oko pitanja vezanih uz  sukob u Gazi.
 
Obamina administracija odmah je žestoko osudila Hamas za kršenje izraelskog primirja, ističući kako se radi o nečuvenom kršenju međunarodno ispregovaranog primirja, a otmicu izraelskog vojnika, za koga se kasnije ispostavilo da se poginuo, nazvala je varvarskim činom.
 
Nedavno je objavljeno da su Izraelci prisluškivali Kerryja za vrijeme zadnje posjete Izraelu. Iz američkog State departmenta nema komentara o tome.
 
SAD su se našle pod pritiskom svjetske javnosti koja optužuje Vašinggton  za licemjerstvo, jer Obamina administracija napada Rusiju zato što pomaže proruske snage u Ukrajini, a sama podržava izraelske akcije u palestinskoj autonomiji.
 
Za razliku od otvorenih istupa izraelskih političara, izjave ostalih američkih saveznika uvijek su odmjerene, pažljive i izuzetno rijetko se može čuti da neki lider  otvoreno kritikuje  američku politiku ili bilo koje odluke koje stižu iz Vašingtona – podsjećaju mediji.

(vijesti.ba)

Share This Article