Izrael nastavlja s napadima na Gazu: Bombarduju škole, bolnice…

sanel
By sanel

Izraelski napadi na Pojas Gaze ni danas ne jenjavaju. Broj poginulih Palestinaca, sa današnjih 71, koliko je poginulo u izraelskim napadima na različite dijelove u Gazi, povećan je na 1.830 osoba, javlja Anadolu Agency (AA). U današnjim napadima je povrijeđeno 150 osoba tako da broj povrijeđenih Palestinaca iznosi 9.370 osoba.

Prema preliminarnim podacima, najmanje deset osoba poginulo je, a 50 ih je povrijeđeno u novom napadu izraelske vojske na školu agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice (UNRWA) u gradu Refahu u Pojasu Gaze.

U školi su se nalazile palestinske izbjeglice.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Esref el-Kudra kazao je za AA da je izraelska vojska izvela napad na školu UNRWA-a “Enes el-Vezir” u kojoj su se nalazile izbjeglice.

Kako navodi, tijela deset osoba i 50 povrijeđenih su prebačena u bolnicu Kuveyt u Refahu, a neke osobe se nalaze u teškom zdravstvenom stanju.

Postoji zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan.

Novi napad izraelske vojske na školu, u kojoj su se porodice skrivale od izraelskih napada, Kudra naziva “novim pokoljem”.

Oko 250.000 osoba bilo je primorano napustiti svoje domove zbog izraelskih napada na Gazu. Kudra je zatražio od UN-a da uradi svoj dio i da zaštiti palestinske izbjeglice.

U izraelskom zračnom napadu pogođena je i zgrada u kojoj se nalazi Ured Anadolu Agency u Gazi.

U zračnom napadu izraelske vojske na zapadu Gaze pogođena je petnaestospratnica u kojoj se nalazi niz poslovnih ureda, među kojima i Ured AA za Gazu, a u napadu je pričinjena manja materijalna šteta na Uredu, dok je novinar AA Mustafa Habbash prošao nepovrijeđen.

U napadu je devastiran ured jedne osiguravajuće agencije i ured jedne investicione firme na prvom spratu zgrade, a u potpunosti je uništeno i vozilo AA, koje je bilo parkirano ispred zgrade.

Prema za sada dostupnim podacima, u napadu nije bilo ljudskih žrtava.

Ured AA u Gazi je i u utorak bio meta izraelskih aviona. Ured AA se nalazi na trećem spratu, a u napadu u utorak najveća materijalna šteta je načinjena na desetom spratu zgrade.

Izraelska vojska već četvrtu sedmicu izvodi žestoke kopnene i zračne napade na Pojas Gaze u kojima je do sada pogođeno 17 bolnica, 35 vozila hitne pomoći, a poginulo je 19 zdravstvenih radnika.

Zamjenik ministra palestinskog Ministarstva zdravstva Yusuf Ebu Riys kazao je na konferenciji za medije organizovanoj u bolnici Šifa u Gazi da su mete izraelskih zračnih napada bile bolnice i vozila hitne pomoći te da je u napadima poginulo 19 palestinskih zdravstvenih službenika.

Kako kaže, u napadima je pogođeno 17 bolnica, 35 vozila hitne pomoći, ali i 102 zdravstvena službenika.

“Od 7. jula kada su počeli napadi pa do danas zatvoreno je deset bolnica. Od 55 centara za njegu u Gazi, 44 su zatvorena kao i desetine zdravstvenih ustanova”, pojasnio je Riys.

Kako kaže, zdravstvene ustanove su zbog nedostatka medicinskih potrepština dovedene u stanje kada više ne mogu koristiti svojoj svrsi.

(AA)

Share This Article