Američki senat: Hitna isplata od 225 miliona dolara za Izrael

sanel
By sanel

 

Američki Senat jednoglasno je odobrio hitnu isplatu 225 miliona dolara za izraelski proturaketni sistem Čelična kupola, a da bi odluka postala valjana treba je odobriti i Predstavnički dom, a zakon zatim treba potpisati američki predsjednik Barack Obama.

 

S obzirom da zastupnici u američkom Kongresu tradicionalno čvrsto stoje uz Izrael, očekuje se da će i Predstavnički dom lako dati zeleno svjetlo za isplatu navedene svote, piše Hina.

 

Sjedinjene Države djelimično su finansirale izraelski proturaketni odbrambeni sistem. Zahvaljujući tom sistemu Izrael je uspio presresti i uništiti brojne rakete palestinskih boraca ispaljenih iz Gaze na izraelski teritorij tokom sukoba koji je ušao u četvrtu sedmicu.

 

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak je u izvještaju o stanju u Gazi kazala da je SAD izdvojio gotovo milijardu dolara za ‘Čeličnu kupolu’ kako bi Izrael zaštitio od raketnih napada”, no da takvu zaštitu nije pružio stanovnicima Gaze da se zaštite od bombardiranja.

 

(Hina)

Share This Article