Gaza: Nastavljeni napadi, najmanje 40 Palestinaca ubijeno

sanel
By sanel

Najmanje 40 Palestinaca ubijeno je u Pojasu Gaze u petak, saopćili su bolnički zvaničnici nakon što je propalo 72-satno primirje između Izraela i Hamasa dogovoreno uz posredovanje UN-a, u posljednjem pokušaju da se ublaže trosedmični sukobi u Gazi.

Kratko nakon što je prekid vatre stupio na snagu u osam sati po lokalnom vremenu (u pet sati ujutro po srednjoevropskom vremenu), izraelski tenk je otvorio vatru u južnoj regiji Rafah, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi. Najmanje 40 ljudi ubijeno je u tom napadu, saopćili su bolnički izvori za Reuters.

Izrael je insistirao na tome da su vojnici samo reagovali na napade Hamasa.

– Hamas je prekršio humanitarno primirje koje je stupilo na snagu jutros ispaljujući rakete na Izrael iz Gaze – navodi Jerusalem Post saopćenje  izraelskog ministarstva vanjskih poslova.

Izraelski mediji javili su da je dvije rakete presreo izraelski proturaketni sistem Čelična kupola iznad naselja Merhavim u posljednjem raketnom napadu. Nije javljeno o povrijeđenima.

Sporazum o primirju između Izraela i Hamasa sada je prekršen, poručio je izraelski vojni koordinator UN-ovom ambasadoru Robertu Serryju, prenosi Haaretz.

Egipatske vlasti otkazale su pregovore o trajnom primirju koje su trebale organizirati između Izraela i Hamasa, izjavio je palestinski izvor za Ahram Online, tražeći da ostane  anoniman.

Izvor je dodao da je Izrael odlučio da prekine 72-satno primirje.

(Fena)

Share This Article