U Iraku ubijen zapovjednik Hezbolaha

sanel
By sanel

 

Libanonski dužnosnici priopćili su u četvrtak da je u Iraku ubijen jedan od zapovjednika libanonskog pokreta Hezbolah Ibrahim Mohammed al-Haj.

 

Ti dužnosnici bliski šiitskom pokretu Hezbolah, koji su željeli ostati anonimni, naveli su da je al-Haj ubijen prošle nedelje, dok je bio na “džihadskom zadatku” u Iraku, ne navodeći više detalja, prenosi Tanjug agenciju AP.

 

To je prva pogibija nekog zapovjednika Hezbolaha u Iraku otkad su sunitski pobunjenici u junu zauzeli velika područja na sjeveru zemlje i zapadno od Bagdada.

 

Savjetnici Hezbolaha pružaju pomoć

 

Irački dužnosnici su naveli da nekoliko savjetnika iz Hezbolaha pruža pomoć na prvoj liniji borbi pobunjeničkim grupama iračkih šiita, koji se sjeverno od Bagdada bore protiv sunitskih pobunjenika.

 

Borci Hezbolaha su se prošle godine otvoreno pridružili snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, što je potaknulo međuvjerske tenzije u Libanonu.

 

Istovremeno, nasilje u Iraku ne prestaje.

 

Najmanje 35 ljudi poginulo je u srijedu, u najnovijem valu sektaškog nasilja u Iraku.

 

Pripadnici šiitske milicije pogubili su 15 sunitskih muslimana na gradskom trgu u Bakubi, sjeveroistočno od Bagdada, nakon čega su ih objesili na stupove dalekovoda.

 

Nasilje ne jenjava

 

Pripadnik iračke policije, koji je prisustvovao događaju u Bakubi, rekao je da pretpostavlja kako je cilj pogubljenja bio da se suniti upozore da prekinu podršku naoružanoj grupi Islamska država, koja je zauzela veće dijelove sjevernog Iraka.

 

Prema njegovim riječima, žrtve koje su otete prošlog tjedna ubijene su hicima u glavu i grudi, nakon čega su obješene na dalekovode.

 

U drugom napadu, u eksploziji automobila bombe u bagdadskoj šiitskoj trgovinskoj četvrti Sadr City poginulo je 16 ljudi, dok je u eksploziji automobila bombe u četvrti Amen poginulo još pet osoba.

 

(AJ Balkans)

Share This Article