SAD snabdijeva Izrael bombama za udare na Gazu

sanel
By sanel

Sjedinjene Države omogućile su Izraelu, koji vodi ofanzivu u pojasu Gaze, da iskoristi lokalne američke zalihe oružja prošle sedmice, za snabdijevanje bombama i minobacačkim granatama, kazao je kontraadmiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

Municija se nalazila unutar Izraela kao dio programa koji vodi američka vojska, a koji se zove Skladište ratnih rezervi saveznika – Izrael (WRSA-I). U skladištu je pohranjena američka municija koju Izrael može koristiti u hitnim situacijama.

Izrael se, međutim, nije pozvao na hitnu situaciju kada je poslao najnoviji upit prije deset dana, izjavio je jedan zvaničnik Pentagona, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u nedjelju na hitni i održivi prekid vatre u Gazi.

Washington je dozvolio Izraelu pristup strateškim zalihama za snabdijevanje sa 40-milimetarskim granatama i 120-milimetarskim minobacačkim granatama, kako bi ispraznio staro skladište koje eventualno treba osvježiti.

Kirby je rekao: “Obje vrste municije već godinama su u skladištu WRSA-I-ja već nekoliko godina, i prije trenutne krize.”

Dodao je da sve zalihe WRSA-I-ju, kao što je propisano zakonom, prevazilaze potrebe SAD-a.

“Izdavanje municije iz zaliha je odluka snabdijevanja i nije potrebna suglasnost Bijele kuće”, kazao je Kirby. 

“SAD je posvećen osiguranju sigurnosti Izraela. Jedan od ključnih značaja nacionalnih interesa SAD-a predstavlja pomoć Izraelu kako bi ta država razvila visok stepen samoodbrane”, izjavio je sinoć portparol Pentagona John Kirby.

Izrael je 20. jula zatražio dodatnu municiju od SAD koje su tri dana kasnije odobrile prodaju Izraelu. Municija pretežno potječe iz skladišta američke vojske na tlu Izraela i vrijedna je blizu milijardu dolara (746 miliona eura).

(AJB)

Share This Article