Izrael najavio istragu granatiranja škole u Džabaliji

sanel
By sanel

Izrael je saopćio u četvrtak da će istražiti granatiranje škole koja pruža utočište raseljenim civilima u Pojasu Gaze, i uputit će izvinjenje ako se ustanovi da je Izrael odgovoran.

– Mi imamo svoju politiku – mi ne napadamo civile – izjavio je portparol izraelske vlade Mark Regev za BBC.
 
Sjedinjene Američke Države i UN osudile su napad, u kome je ubijeno najmanje 16 ljudi. Izrael je saopćio da je to vojni odgovor na ispaljivanje minobacačkih granata iz blizine škole.
 
Više od 100 Palestinaca ubijeno je u srijedu, saopćili su zvaničnici iz Gaze.
 
U granatiranju pijace u blizini grada Gaze ubijeno je 17 ljudi, dok su u eksplozivnim zamkama ubijena tri izraelska vojnika.
 
Najmanje 1.360 civila ubijeno je otkako je sukob počeo 8. jula. Većina žrtava su civili.
 
Ubijeno je 58 Izraelaca – 56 vojnika i dvoje civila. Tajlandski radnik u Izraelu također je poginuo.
 
Napad na školu u izbjegličkom logoru Džabalija, koji pruža utočište za više od 3.000 civila, desio se u srijedu ujutro.
 
Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji je osudio napad kao “neopravdan”, izjavio je: “Svi raspoloživi dokazi ukazuju da je napad izvela izraelska artiljerija”.
 
Govoreći za BBC, izraelski portparol Regev je izjavio: “Mi ćemo to istražiti. I ukoliko ustanovimo da je to bila pogrešna vatra s izraelske strane, mi ćemo uputiti izvinjenje”.
 
– Nije poznato da li je to bila vatra s naše strane, ali mi znamo činjenicu da je na naše ljude otvorena neprijateljska vatra iz pravca škole – kazao je.
 
On je optužio Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, da krije oružje u civilnim objektima i skloništima za civile pod upravom UN-a.
 
– Mi ne želimo naškoditi nevinim civilima u Gazi. To nije naša želja – kazao je.

(Fena)

Share This Article