Turska “igra” ključnu ulogu u primirju u Gazi

sanel
By sanel

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kazao je danas u katarskoj prijestolnici Dohi da su Turska i Katar napravile prijedlog za prekig vatre u Gazi te da zajednički rade na tekstu vezanom za prijedlog Washingtona, javlja Anadolu Agency (AA).

Davutoglu je, odgodio posjetu Francuskoj te otputovao u Dohu gdje je održao niz dugotrajnih sastanaka s katarskim ministrom vanjskih poslova Halidom Bin Muhammedom El-Atiyyem i čelnikom Hamasa Halidom Meshalom.

Davutoglu je jučer telefonom razgovarao katarskim kolegom El-Atiyyem i američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem vezano za trenutnu situaciju u Gazi.

Turski ministar se sastao sa El-Atiyyem te su izvršili procjenu situacije u Gazi, obustavljanje izraelskih napada na Gazu te su razgovarali i o naporima koje treba poduzeti kako bi se doprinijelo prekidu vatre na tom području.

Dva ministra su se kasnije sastala s Meshalom. Na trilateralnom sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji u Gazi kao i uslovima za prekid vatre.

Izvori navode da su napori Egipta i SAD-a za prekid vatre bez rezultata.

Spomenuti izvor podsjeća na sastanke palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa u Istanbulu i Dohi te pojašnjava da su samo Turska i Katar jedini kredibilni akteri koji mogu pomoći Gazi.

(AA)

Share This Article