Kazna Poljskoj zbog tajnih zatvora CIA-e

sanel
By sanel

Evropski sud za ljudska prava osudio je u četvrtak Poljsku za “saučesništvo” u realizaciji programa tajnih zatvora američke Centralne obavještajne službe za navodne teroriste, prenose agencije.

Zvanična Varšava je osuđena zbog svoje uloge u mučenjima koja su na njenom teritoriju podnijeli jedan Palestinac i jedan Saudijac 2002. i 2003. godine, dok nisu prebačeni u američku bazu Guantanamo na Kubi, gdje su još zatvoreni.

“Poljska je sarađivala u pripremi i provođenju operacija tajnih zatvaranja i saslušavanja koje je izvela CIA na njenom teritoriju i morala je znati da ih je, dozvolivši CIA-i da drži takve osobe na njenom teritoriju, izložila ozbiljnoj opasnosti da se s njima postupa suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima”, presudile su evropske sudije jednoglasno.

Moralna odšteta

Sudu u Strasbourgu obratili su se advokati 43-godišnjeg Palestinca Abu Zubaydaha i 49-godišnjeg Saudijca Abdulrahima al-Nashirija.

Oni su se žalili zato što su vlasti u Varšavi dozvolile CIA-i da ih drži nekoliko mjeseci tokom perioda 2002-2003. godine u Poljskoj, gdje su mučeni, naročito tehnikom “simulacije utapanja”.

Poljskoj je Sud za ljudska prava naredio da plati 100.000 eura svakom od dvojice podnosilaca tužbe na ime moralne odštete.

(Agencije)

Share This Article