Erdogan protiv Hizmeta: Desetine uhapšeno zbog antidržavnih aktivnosti

sanel
By sanel

Po nalogu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogan sinoć je širom Turske započela opsežna akcija hapšenja u vezi sa špijuniranjem i antidržavnim aktivnostima, javljaju mediji u toj državi, prenosi bh. novinska agencija Patria (NAP).

Riječ je o, kako prenosi CNN Turk, kontraudaru Erdoana na pripadnike džemata Hizmet pod kontrolom Fethullaha Gulena, turskog iseljenika koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama, i to nekoliko sedmica prije izbora u ovoj državi.

Uhapšeno je više desetina visokih policijskih funkcionera koji su bili uključeni u istragu o navodnoj korupciji Erdoanove vlade, nakon čega je nekoliko ministara moralo podnijeti ostavke. Erdoan je tada optužio pripadnike ove zajednice da su organizatori udara na vladu i uspostavljanje „paralelne države“.

Međutim, sada je, prema posljednjim informacijama 76 policijskih dužnosnika uhapšeno pod optužbama za špijuniranje i pripadnost kriminalnoj organizaciji koja je, kako se tvrdi, nezakonito vršila prisluškivanja, praćenja i druge aktivnosti koje su okarakterizirane kao antidržavne.

Erdoan je u intervjuu koji je dao jučer najavio da će „očisiti državne strukture“, te tražiti od SAD stav o čelniku Hizmeta i raspisivanje crvene potjernice Interpola za Gulenom.

Razlaz između Erdoanove Stranke pravde i razvoja sa Gulenovim Hizmetom je top tema već mjesecima u Turskoj, ali i u Bosni i Hercegovini gdje se s pažnjom prate ovi događaji. Odranije je poznato da u BiH ima pripadnika džemata Hizmet, ali i veliki broj simpatizera i pristalica aktuelne turske vlade i premijera Erdoana, prenosi bh. novinska agencija Patria.

(NAP)

Share This Article