Sarajlije šetnjom podržale stanovnike Gaze

sanel
By sanel

Nekoliko stotina građana Sarajeva i Palestine izašlo je u petak u protestnu šetnju gradskim ulicama bosanskohercegovačke prijestonice, u znak podrške građanima Gaze. Traže hitnu reakciju međunarodne zajednice i da Izrael zaustavi ubijanje civila.

Demonstranti su prošli, od Sebilja, Baščaršijom, Ferhadijom, pored Vječne vatre oslobodiocima Sarajeva, pa do Spomenika djeci Sarajeva ubijenoj tokom opsade grada. Velika palestinska zastava, nošena rukama građana Sarajeva i Palestine u nijemoj koloni, koji su se okupili kako bi pokazali solidarnost sa stanovnicima Gaze koji. Kako kažu učesnici šetnje, biju bitku za cijeli slobodarski svijet.

“Svi slobodari koji vole slobodu, koji vole ljudska prava, ne mogu a da ne osude ovo što se dešava u Gazi. Taj novi svjetski poredak nije na strani slabijih i potlačenih, već uvijek na strani onih koji čine zločine”, govori Mirsad Mešanović.

Kritike arapskom svijetu

U izralskim napadaima do sada je poginulo više od 270 osoba, a najveći broj je žena i djece. Od 8. jula do danas uništena su 624 stambena i vjerska objekta na području Gaze. Sarajlije su uputile poziv svim slobodnim narodima.

“Da podrže Palestince, jer se oni bore za pravdu i bore se za slobodu i oni to imaju pravo”, kazala je Amina Lila.

Nemali broj onih koji su učestvovali u protestnoj šetnji za stanje u Gazi, osim Izraela, osuđuju i arapske države, zbog njihove pasivnosti u odbrani Palestinaca.

“I neka je sram i bruka arapskom svijetu, koji ne podržava i okreće leđa ovim ljudima. Ovo što se nama ovdje dešavalo – tako je svijet šutio kod nas, sada šute u Palestini. Neka je stid sve arapske vođe u svijetu”, kategoričan je Semir Sejfović.

Protestnu šetnju u Sarajevu organizirali su Udruženje palestinske dijaspore u Bosni i Hercegovini i udruženje građana Svitanje.

(AJ Balkans)

Share This Article