Vođa sunijskih plemena u Iraku: Nema mira dok se naši uslovi ne ispune

sanel
By sanel

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je da se uvede embargo na prodaju oružja grupi Islamska država. On je rekao kako Iraku njegovi susjedi moraju pomoći u borbi protiv terorizma. Islamska država poznata je po svojoj brutalnosti i mnoga sunitska plemena koja se bore protiv vlasti u Bagdadu ne žele imati ništa s njima.

Šejh Fayez Alshwoush tražen je čovjek – iračka Vlada na njega gleda kao na prijetnju. Razlog je jednostavan – on predstavlja najveća iračka sunitska plemena koja su se ujedinila oko jedne stvari – promjene režima u Bagdadu.

“Naš cilj je oslobađanje Iraka od pogubnih posljedica američke invazije. To znači da uklonimo trenutni politički sistem i zamijenimo ga novim. Uvjeravam vas da neće biti mira dok se ne ukine trenutni politički sistem”, kaže Alshwoush.

On vjeruje kako je politička podjela Iraka nakon američke invazije 2003. godine kriva za veliki dio današnjih problema, ali vjeruje da je tome doprinio i premijer Nouri al-Maliki, koji je na vlasti posljednjih osam godina.

“Ranije nije bilo mrtvih na ulicama, političari nisu krali državna bogatstva… Iran se nikad nije miješao u iračke unutrašnje poslove, nije bilo sektaških podjela”, ističe lider sunitskih plemena Iraka.

Vatra sa zemlje i iz zraka

Prošle godine su stotine hiljada Iračana izašle na do tada nezabilježene proteste protiv Vlade, najavljujući da će biti organizirani u gradovima diljem Iraka. Postavili su nekoliko zahtjeva, među kojima su oslobađanje političkih zatvorenika, poboljšanje infrastrukture te formiranje nove vlade, koja bi radila u korist svih zajednica. 

Umjesto odgovora, premijer Maliki je protiv tih ljudi poslao specijalne snage, koje su na demonstrante otvorile vatru sa zemlje i iz zraka. Ubijeno je više od 100 osoba. Vlasti su tvrdile da su se među njima krili i teroristi, što su demonstranti odbacili.

Šejh Fayez tvrdi da je to bila prekretnica i da su poslije toga plemena sa sjevera promijenila taktiku – protiv vlasti u Bagdadu digli su se na oružje. Pridružili su im se i borci grupe koja se tada zvala Islamska država Irak i Levant. Danas je to samo Islamska država, ozloglašena naoružana grupa poznata po masovnim ubistvima, koja je zauzela velike dijelove sjevernog Iraka. Ipak, šejh Fayez tvrdi da s njima nema ništa zajedničko.

“Naravno da nema nikakve saradnje između nas i Islamske države, jer su naši ciljevi nacionalni – ujedinjenje svih iračkih sekti u borbi za oslobođenje Iraka od trenutnog političkog sistema i posljedica okupacije. Islamska država ima svoju ideologiju”, kaže on.

Za čovjeka koji je živio i u vrijeme Saddama Husseina i američke okupacije prilično je znakovito to što misli da je situacija sada i gora nego ranije.

(AJ Balkans)

Share This Article