Faraonski sud u Egiptu: Doživotni zatvor Mohamedu Badieu

sanel
By sanel

Egipatski sud odredio je doživotni zatvor Mohamedu Badieu zbog poticanja na nasilje nakon svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija.

Sud u Egiptu izrekao je u subotu kaznu doživotnog zatvora lideru pokreta Muslimanska braća Mohamedu Badieu, zbog poticanja na nasilje nakon svrgavanja sa vlasti predsjednika Muhameda Mursija u julu prošle godine.

Badie, kojem je izrečena kazna zajedno s još 38 lidera i pristalica Muslimanske braće, već je osuđen na smrt u dva odvojena slučaja.

Egipatska televizijska stanica ONTV javila je kako je predsjedavajući sudija Hassan Farid kazao kako je 70-godišnji Badie poticao na nasilje “kako bi ispunio terorističke ciljeve” nakon što je Mursi svrgnut sa mjesta predsjednika države.

Sud je potvrdio smrtne kazne za deset drugih višerangiranih članova i pristalica pokreta, od kojih je osam osuđeno u odsustvu.

Egipatske vlasti krenule su u obračun s Muslimanskom braćom, čiji je član i Mursi, zbog optužbi da su pribjegli nasilju, što ovaj politički pokret negira.

Badie i još 200 pristalica Muslimanske braće osuđeno je na smrt tokom masovnog suđenja prošlog mjeseca, zbog nasilja u kojem je život izgubio policajac.

Presude su izazvale negodovanje zapadnih država i organizacija za zaštitu ljudskih prava.

(Agencije)

Share This Article