Barzani: Raspisat ćemo referendum u Kirkuku

sanel
By sanel

Predsjednik Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka Mesud Barzani rekao je da će u skladu sa 140. članom iračkog Ustava u Kirkuku i drugim problematičnim regijama raspisati referendum.

“U skladu sa 140. članom iračkog Ustava u Kirkuku i drugim problematičnim regijama raspisat ćemo transparentan i otvoren referendum. Pozivamo UN da sudjeluje u ovome”, istakao je Barzani tokom razgovora sa UN-ovim predstavnikom za Irak Nikolaye Miladinovim kojeg je danas primio u službenoj rezidenciji, navodi se u saopćenju objavljenom na službenoj internet-stranici Regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka.
 
“Rukovodioci u Bagdadu koji su sa nama stupili u savez, bili su protiv provedbe Ustava. Nažalost zbog pogrešne politike Bagdada i drugih elemenata problemi su se produbili i došli smo do krize u kojoj se danas nalazimo. Oni koji su prouzrokovali ovu krizu trebali bi prihvatiti da se njihova politika urušila i trebali bi utrti put za novi proces. Rješenje za krizu je u promjeni politike Bagdada”, rekao je Barzani podsjećajući da je 2007. godine trebalo raspisati referendum za regije čiji status nije bio riješen Ustavom.
 
“Regija Kurdistana nije dužna plaćati zbog pogrešne politike Bagdada. Više nećemo plaćati cijenu. Zbog njihove neuspjele politike teroristi su došle do susjedne granice Kurdistana, ali Pešmerge će sigurnost naroda igranica Kurdistana nastaviti da brane” istakao je Barzani ponavljajući da je Kirkuk kurdska zemlja i da će pešmerge i dalje ostati u njemu.
 
UN-ov predstavnik za Irak Nikolay Miladinov rekao je da je potrebno tražiti rješenje za izlazak iz krize islanjajući se na na temelje iračkog Ustava.
 
“Ne žive samo teroristi u regiji sunita. Pored njih tu ima i drugih političkih skupina koje žele da se njihovim pravima ukaže poštovanje. Problemi naroda koji žive na jugu moraju biti riješeni. Tu nije bilo nikakvog napretka, rasta ili razvoja. Bagdad treba riješiti probleme sa Kurdistanom”, rekao je Miladinov i zatražio od Barzanija da bude aktivan u izlasku Iraka iz krize.

(AA)

Share This Article