Irak: Najžešće borbe oko Kirkuka

sanel
By sanel

Nemiri na sjeveru Iraka i dalje traju, a trenutno se najžešće borbe vode u mjestu Beshir u Kirkuku, koje već tri sedmice kontrolišu sunitski pobunjenici predvođeni grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), javlja reporter agencije Anadolija.

Mjesto Beshir nalazi se 20 kilometara južno od centra Kirkuka, poznato je i kao “Turkmensko selo”. Operaciju vraćanja kontrole nad njim pokrenuli su pripadnici Brigade “Bedr”.

Grupa od najmanje 100 pripadnika Brigade “Bedr” rano jutros počela je operaciju kako bi vratila kontrolu nad mjestom Beshir. Neposredno pred pješadijski napad i pokušaj prodora u selo pripadnici Bedra su prvo izvršili artiljerijske napade na uporišta ISIL-a.

Sukobi su u toku, a svi prilazi tom mjestu su blokirani, pa se ne znaju podaci o ljudskim gubicima.

Brigada “Bedr” djeluje kao vojni ogranak Vrhovnog vijeća islamske revolucije Iraka, čiji lider je šiitski vođa Ammar al-Hekim.

Riječ je o grupi koja je u doba Iransko-iračkog rata bila na strani Irana, a koja je od 2006. godine pod okriljem iračkih snaga odbrane. Njihovo sjedište je u Kerbeli, a pretpostavlja se da broji blizu 12.000 vojnika

(Anadolija)

Share This Article