Napadi na imame u BiH

sanel
By sanel

Prvog dana ramazana u istočnoj Hercegovini zabilježena su dva nasrtaja na imovinu i službenike Islamske zajednice.

Glavnog trebinjskog imama vrijeđali su i gađali kamenicama, dok je imam iz Gacka sinoć Policijskoj stanici prijavio pokušaj provale u službene prostorije Medžlisa, mjesnog odbora Islamske zajednice u BiH, javlja agencija Anadolija.

“Dok sam se vraćao u zgradu Medžlisa, naišao sam pored grupe mladića koji su počeli uzvikivati ‘Srbija, Srbija’ i provocirati, a potom i kamenicama gađati zgradu, pljuvati po prozorima”, rekao je trebinjski imam Husein ef. Hodžić, koji je cijeli slučaj prijavio policiji te dostavio i kopiju videosnimka nadzornih kamera.

“Radi se o nasrtaju na imovinu i čast muslimana u ovom gradu”, kazao je ef. Hodžić.

‘Vid zastrašivanja’

I Sadet ef. Bilalić, imam u Gacku, sinoć je prijavio Policijskoj upravi pokušaj provale u službene prostorije Medžlisa IZ-a Gacko.

“Šteta na vratima nije velika, ali je povrijeđen naš ponos“, ocijenio je ef. Bilalić.

On je ovaj pokušaj provale prokomentarisao kao vid zastrašivanja, jer je i ranije doživljavao slične provokacije i dobivao slične poruke.

“Ne znam da li je nekome zasmetalo to što smo stavili bajrak na munaru tokom ovog mjeseca ili nije. Je li to nekoga isprovociralo? A ne znam ni zašto”, pita se ef. Bilalić o motivima pokušaja provale u službene prostorije.

Iz Centra javne bezbjednosti i policijske stanice u Gacku nisu se željeli službeno oglasiti.

(AJ Balkans)

Share This Article