Dronovi s raketama lete iznad Bagdada

sanel
By sanel

Sjedinjene Države poslale su naoružane bespilotne letjelice koje lete iznad iračkog glavnog grada Bagdada, kako bi zaštitile američke vojnike koji su nedavno stigli da bi savjetovali iračke snage, saopćio je Pentagon.

“Zašto su neke od letjelica naoružane je prvenstveno iz razloga zaštite, sada kada smo u zemlju poslali vojne savjetnike koji će raditi izvan naše ambasade“, kazao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Za sada je 180 od 300 vojnika koje je obećao predsjednik Barack Obama stiglo u Irak. Među njima je 90 savjetnika i 90 njih koji pripremaju jedinicu za operacije i analizu obavještajnih informacija.

Kao što je naglasio Pentagon, ovi američki vojnici, oficiri i savjetnici neće učestvovati u kopnenim borbama u Iraku, ali su u Bagdad stigli kako bi bili na raspolaganju u slučaju potrebe vođenja „iznenadnog i odlučnog vojnog poteza u Iraku“.

Bespilotne letjelice Predatori naoružani raketama Hellfire koriste se iznad Bagdada, kazao je jedan visoki američki zvaničnik, koji je tražio da ostane neimenovan.

Zvaničnici naglašavaju da Obama još nije odobrio zračne napade na pobunjenike koji su zauzeli druge dijelove Iraka.

Napredak vojske ka Tikritu

Svjedoci u međuvremenu javljaju da su irački vojnici počeli napredovati u subotu prema sjevernom gradu Tikritu nakon što su kontrolu nad njim ovog mjeseca preuzeli pobunjenici.

“Veliki broj vojnika uz podršku različitog oružja, približio se južnom rubu Tikrita”, kazao je jedan očevidac. “Čini se da je svrha masovnog gomilanja vojnika istjerati iz grada borce Islamske države Irak i Levant (ISIL)”, dodao je.

ISIL je zauzeo Tikrit, rodni grad Sadama Huseina, prije više od dvije sedmice, a također je osvojio i Mosul, drugi po veličini irački grad.

Irački mediji, pozivajući se na vojne izvore, izvijestili su da su snage odane premijeru Nuriju al-Malikiju ove sedmice vratile kontrolu nad Univerzitetu u Tikritu i nizom sela u blizini grada koji se nalazi oko 140 kilometara sjeverozapadno od Bagdada.

Vlada je opet izjavila da će osloboditi područja pod kontrolom ISIL-a za koji se vjeruje da ga podržavaju lokalne sunitske milicije.

(AJ Balkans)

Share This Article