Kerry: “Sirijska opozicija može pomoći u borbi protiv džihadista u Iraku”

sanel
By sanel

Američki državni tajnik John Kerry se sastao u petak sa šefom sirijske opozicije Ahmadom el-Džarbom, čije pristalice mogu, prema njegovom mišljenju, pomoći da se poraze džihadisti ISIL-a u Iraku.

– Umjerena sirijska opozicija ima sposobnost da bude važan činilac u borbi protiv prisustva ISIL-a, ne samo u Siriji već i u Iraku – izjavio je Kerry na sastanku u Džedi, na zapadu Saudijske Arabije, gdje se nalazi u kratkoj posjeti usmjerenoj na krizu u Iraku.

On je dodao da “Džarba predstavlja pleme koje se proteže u Iraku”, čija uloga može doprinijeti da se zaustavi ofanziva koju u ovoj zemlji vode sunitski pobunjenici koje predvodi ISIL (Islamska država u Iraku i Levantu).
 
ISIL, prisutan i u Siriji, želi uspostaviti islamski kalifat koji će obuhvatiti Irak i Siriju. Njegova ofanziva prijeti i susjednim zemljama kao što su Saudijska Arabija i Jordan.
 
Šef sirijske opozicijeje, sa svoje strane, zatražio je veći američki angažman, kao i snažan regionalni, da bi se zaustavila kriza u Iraku.
 
– Potreban nam je veći napor od Sjedinjenih Američkih Država i regionalnih snaga da bismo se nosili sa situacijom u Iraku – rekao je on, navodeći susjede Irak i posebno Saudijsku Arabiju.
 
Podsjećajući da njegovoj grupi “uvijek treba velika pomoć”, Džarba je ocijenio “vrlo važnom” pomoć od 500 miliona dolara koje je američki predsjednik  Barack Obama zatražio u četvrtak od Kongresa da bi se “pokrenula i opremila” umjerena sirijska opozicija.
 
Državni tajnik, u posjeti posvećenoj krizi u Iraku nakon ofanzive započete 9. juna od ISIL-a, treba da se sastane s kraljem Saudijske Arabije Abdalahom, dan nakon susreta u Parizu s predstavnicima Saudijske Arabije, Arapskih Emirata i Jordana.

(FENA)

Share This Article