Hamas negirao otmicu izraelskih tinejdžera

sanel
By sanel

Lider političkog krila Hamasa Khaled Mashal porekao je da njegova organizacija ima bilo kakvu informaciju o otmici tri izraelska tinejdžera na Zapadnoj obali prije 11 dana, ali je pohvalio taj potez hvatanja, kako je rekao, tri “vojnika naseljenika”.

“Nemamo nikakvu informaciju o nestala tri vojnika naseljenika”, kazao je Mashal, prenose agencije.

“Ako je zaista riječ o otmici, one koji su to uradili, trebalo bi pozdraviti”, dodao je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je u nedjelju kako Izrael ima nepobitne dokaze da je Hamas oteo trojicu tinejdžera koji su stopirali na putu kući iz vjerske škole u području bloka jevrejskih naselja, nedaleko od Hebrona, i da će ih uskoro predstaviti javnosti.

Izraelske vojne snage pokrenule su opsežnu operaciju kako bi pronašle trojicu mladića otetih 12. juna.

Ubistva i racije

Izraelska vojska ubila je dva Palestinca u toj operaciji potrage, palestinskog dječaka u blizini Hebrona te jednog Palestinca u izbjegličkom logoru Jalazone, u blizini Ramallaha.

Četrnaestogodišnji Mohammed Dudin ubijen je iz vatrenog oružja nakon što su vojnici ušli u selo Dura, južno od Hebrona.

Izraelska vojska pokrenula je najveće raspoređivanje na Zapadnoj obali nakon okončanja druge Intifade 2005. godine kako bi pokušala locirati tri izraelska mladića.

Studenti, 19-godišnji Eyal Yiftach te 16-godišnji Naftali Frenkel i Gilad Shaer, nestali su u blizini Gush Etziona, bloka naselja koje je u potpunosti pod izraelskom kontrolom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Od tada su pokrenute izraelske racije, tokom kojih se pretresaju sve kuće u Hebronu te institucije na Zapadnoj obali za koje se smatra da finansiraju i na druge načine pružaju podršku Hamasu.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, koga podržava Zapad, jasno je prošle sedmice osudio otmičare te obećao da će odgovarati za taj čin.

(AJ Balkans)

Share This Article