Najveća iračka rafinerija u rukama sunitskih boraca

sanel
By sanel

Sunitski pobunjenici u Iraku saopćili su da su u potpunosti zauzeli glavnu i najveću iračku naftnu rafineriju u Baijiju, sjeverno od Bagdada, piše Tanjug.

Rafinerija je bila pod opsadom 10 dana, a iračke sigurnosne snage su nekoliko puta uspjele odbiti ofanzivu pobunjenika.

Glasnogovornik pobunjenika, čije se ime ne navodi, objavio je da će rafinerija biti predata lokalnim plemenima na upravljanje.

Istakao je da se pohod na Bagdad nastavlja.

Pripadnici organizacije Islamska država Irak i Levant (ISIL) zauzeli su, otkad su pokrenuli ofanzivu prije dvije sedmice, veće dijelove teritorije sjeverno i zapadno od Bagdada, uključujući i Mosul, drugi grad po veličini u Iraku.

Kako navodi BBC, zauzeli su i sve granične prijelaze ka Siriji i Jordanu, a približavaju se i ključnoj brani u blizini Hadithe.

U rafineriji je bilo 15.800 radnika i 100 stranih stručnjaka, a većina je napustila radna mjesta prije napada.

‘Trenutak odluke’

Američki državni sekretar John Kerry doputovao je u utorak u iračku autonomnu kurdsku regiju, dan nakon iznenadne posjete Bagdadu, gdje je izjavio da će Sjedinjene Američke Države pružiti značajnu podršku Iraku u borbi protiv pobunjenika.

Kerry će se, kako se očekuje, sastati s liderima tri provincije Kurdistana i pozvati ih da se ne povlače iz političkog procesa u Bagdadu, nakon što su sigurnosne snage preuzele kontrolu nad Kirkukom, naftom bogatim gradom na sjeveru zemlje.

Kerry je u ponedjeljak u Bagdadu istakao da pobunjenici predstavljaju “egzistencijalnu prijetnju” po Irak i da je ovo “trenutak odluke” za lidere u toj zemlji.

“Podrška će biti snažna i konstantna, a bit će učinkovita ukoliko irački lideri preduzmu korake potrebne da održe zemlju jedinstvenom”, rekao je Kerry nakon razgovora s iračkim premijerom Nourijem al-Malikijem i drugim liderima, prenosi Tanjug.

Glavna ofanziva, koju predvodi ISIL, ali kojem su se priključile i druge sunitske grupe, počela je u Mosulu na sjeveru Iraka 9. juna.

Amerikanci o ratu u Iraku

Samo 18 posto Amerikanaca smatra da je rat u Iraku bio vrijedan plaćene cijene, uključujući utrošeni novac i gubitak života američkih građana, pokazuje nova anketa provedena u SAD-u.
Čak 75 posto ispitanih reklo je da rat nije bio vrijedan cijene, što je skok u odnosu na 67 posto onih koji su isti odgovor dali u novembru 2011. godine (uoči potpunog povlačenja američkih trupa iz Iraka), prenosi Tanjug.
U augustu 2003. godine, pet mjeseci poslije početka invazije, bilo je 43 posto onih koji su smatrali da irački rat nije vrijedan cijene.
Prema novoj anketi CBS-a i New York Timesa, 63 posto republikanaca i 79 posto demokrata te nezavisnih smatra da rat nije bilo vrijedan plaćene cijene.

(AJ Balkans)

Share This Article