Nova egipatska vlada položila zakletvu

sanel
By sanel

Egipatska nova vlada, predvođena premijerom Ibrahimom Mahlabom, položila je jutros zakletvu na ceremoniji u predsjedničkoj palati u Kairu. Vladu sačinjavaju 34 ministra, uključujući četiri žene i nekoliko tehnokrata, prenijela je agencija AP, koja je podsjetila da je premijer Mahlab bio na dužnosti privremenog premijera proteklih pet mjeseci.

Prvi put, u vladi nema ministarstva informiranja, koje je decenijama nadgledalo državne medije i osiguravalo njihovu podršku zvaničnoj politici i rukovodstvu.
 
To je u skladu s novim ustavom, koji poziva na “nezavisne institucije” u reguliranju medija.
 
To je prvi kabinet egipatskog predsjednika Abdela Fataha el Sisija, bivšeg načelnika generalštaba egipatske vojske i ministra odbrane koji je predsjedničku zakletvu položio početkom juna.
 
Sisi je obećao da će na vrhu njegove agende biti sigurnost u zemlji i stavljanje na noge posrnule ekonomije, a istakao je i da će raditi na izgradnji stabilne budućnosti, poslije tri turbulentne godine za Egipćane nakon svrgavanja autokratskog predsjednika Hosnija Mubaraka.
 
Sisi je rekao i da neće biti tolerancije za sve koji podignu oružje protiv vlade i Egipćana, što se odnosi na pristalice svrgnutog prvog demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija, prenosi Tanjug.
 
Morsi i veliki broj lidera i članova pokreta Muslimanska braća su u pritvoru.

(FENA)

Share This Article