Policija u Al-Aksi ranila 11 Palestinaca

sanel
By sanel

Izraelske snage sigurnosti su tokom džuma namaza, sedmične muslimanske molitve, napale Palestince u džamiji Al-Aksa i tom prilikom ranile 11 osoba među kojima je bio i jedan novinar.

Privedeno je pet osoba, prenosi Anadolija.

Nakon obavljene molitve, jedna grupa Palestinaca okupila se u samom dvorištu džamije Al-Aksa kako bi poslali podršku palestinskim zatvorenicima u izraelskim zatvorima koji već gotovo dva mjeseca štrajkuju glađu.

Izraelska policija je intervenirala suzavcem.

Veliki broj Palestinaca, među kojima je bilo i djece, zbog jačine suzavca je povraćao.

Nakon sukobljavanja dvije strane, koje je trajalo oko sat vremena, izraelska policija je napustila dvorište džamije Al-Aksa.

Pripadnici palestinske hitne pomoći za Anadoliju su potvrdili da je prilikom intervencije izraelske policije 11 osoba povrijeđeno pod utjecajem suzavca ali i od udaraca metalnim predmetom.

‘Kamenjem na policajce’

S druge strane, glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld izjavio je da je izraelska policija privela neke Palestince koji su, kako je navedeno, “bacali kamenice na izraelske policajce”.

“Nakon što je grupa Palestinaca bacala kamenice na izraelsku policiju, privedeno je pet osoba”, kazao je Rosenfeld.

Izraelske vlasti su donijele pravilo o administrativnim hapšenjima prema kojim na osnovu tajnih podataka o kriminalnim radnjama mogu privesti Palestince i držati ih od jednog do šest mjeseci u pritvoru, dok ta kazna može, odlukom izraelskog suda, biti produžena i na pet godina zatvora.

Blizu 200 Palestinaca u izraelskim zatvorima od 24. aprila štrajkuju glađu protiv ovakve odluke izraelskih vlasti.

Palestinski zatvorenici štrajkuju glađu zbog činjenice da su pritvoreni u izraelske zatvore bez suđenja.

Od tada se svakog petka u dvorištu džamije Al-Aksa održavaju protesti protiv Izraela.

Štrajku palestinskih zatvorenika se iz solidarnosti pridružio i veliki broj članova njihovih porodica i sunarodnjaka.

Palestinske nevladine organizacije tvrde da se u izraelskim zatvorima trenutno nalazi najmanje 5.271 palestinskih zatvorenika, uključujući i one kojima nije suđeno.

(AJB)

Share This Article