Sunitski borci u Iraku zauzeli još dva grada

sanel
By sanel

Islamska država Irak i Levant nastavila je ofanzivu i zauzela još dva grada u Iraku, šireći tako teritoriju pod svojom kontrolom i prijeteći Bagdadu. Savjet bezbjednosti UN, je pozvao na hitan dijalog u Iraku, uz osudu “terorističkih aktivnosti”, ali bez razmatranja bilo kakve akcije protiv pobunjeničkih boraca.

Grupa IDIŠ napredovala je u provinciji Dijala na istoku zemlje u blizini iranske granice približavajući se tako Bagdadu, a nakon što su ranije preuzeli kontrolu nad Mosulom i Tikritom, važnim strateškim tačkama.

Sada su zauzeli Sadiju i Džalaulu, te okolna područja u provincije Dijali pošto su iračke snage sigurnosti napustile svoje položaje. U toku su okršaji sa iračkim snagama nedaleko od Bakube, na samo 50 kilometara sjeverno od Bagdada. Prije Tikrita i Mosula pobunjenici su prethodno preuzeli kontrolu nad Faludžom i Ramadom u provinciji Anbar u kojoj borbe traju još od početka ove godine.

Istovremno su Ujedinjene nacije jutros upozorile da su pobunjenici izveli masovne egzekucije nad civilima i iračkim vojnicima u Mosulu, uključujući i ubistvo 17 civila samo u jednoj ulici u tom gradu.

Na press-konferenciji u Bagdadu, UN-ov izaslanik Nikolaj Mladenov rekao je da se Irak “sada suočava sa najvećom prijetnjom” suverenitetu i integritetu zemlje i da lideri u zemlji moraju svoje razlike ostaviti po strani.

“Dozvolite mi da kažem da se Irak suočava sa najvećom prijetnjom suverenitetu i integritetu zemlje posljednjih godina. UN i Savjet bezbjednosti veoma pažljivo prate situaciju i veoma su zabrinuti zbog dešavnja u ovoj zemlji”, rekao je Mladenov i dodao:

“Način da se riješi kriza je da se prije svega fokusiraju na sigurnost, ali i ne samo na to. Vrijeme je da se politički lideri ove zemlje okupe, svoje razlike ostave po strani i zajednički rade za budućnost Iraka.”

Stoga je SB UN uputio poziv za uregentni “inkluzivni dijalog” i osudio “terorističke aktivnosti”, ali 15 članica SB UN nisu najavili mogućnost konkretne akcije protiv pobunjenika.

Amabasador UN, Vitalij Čurkin, predsjedavajući Savjetom nakon sjednice je rekao:

“Članice SB ujedinjene su u sastavu oko situcije u Iraku. I članice Savjeta bezbjednosti izrazile su svoju nepodijeljnu podršku vladi i narodu Iraka u njihovoj bori protiv terorizma.”

O mogućoj reakciji Čurkin kaže:

“Oni (SB) su naglasili da svaka akcija treba da bude u skladu za ustavnim okvirima, saglasna sa međunarodnim humanitarnim pravom i standardima u oblasti ljudskih prava. Snažano smo osudili sve terorističke i ektremističke aktivnosti bez obzira na njihovu motivaciju. Naglašena je i važnost inkluzivnog nacionalnog dijaloga imajući u vidu sastav novog parlamenta i vlade u Iraku”, naglasio je ruski ambasador u UN.

Ipak, SAD su saopštile da razmatraju “sve opcije” uključujući i vojnu akciju, jer je američki predsjednik Barack Obama, komentrišući situciju u Iraku rekao “Ja ne isključujem ništa”.

Američki predsjednik je pozvao Iračke i arapske sunite i šiite da prevaziđu svoje nesuglasice, jer je situcija “jasno urgentna”.

A dok se pobunjenici koji su zamah uzeli još borbama u Siriji, približavaju Bagdadu, šiitski premjer Iraka, Nuri al-Maliki još u parlamentu nije uspio da dobije odobrenje za proglašenje vanrednog stanja u zemlji, koje bi mu dalo veća ovlaštenja za rješevnje situcije, jer su mnogi sunitski i kurdski poslanici bojkotovali jučerašnju sjednicu parlamenta.

Cilj sve jače islamiske grupe, Islamska država Irak i Levant, je stvaranje islamskog emirata čiji će sastavani djelovi biti Irak i Sirija.

(Minber.ba/RSE)

Share This Article