Obama će podržati akciju protiv pobunjenika u Iraku

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države su spremne pojačati podršku vlastima Iraka protiv boraca ideološki bliskim Al-Kaidi koji su zauzeli nekoliko iračkih gradova, izjavio je američki predsjednik Barack Obama.

On nije odbacio ni zračne napade, čime je otvorena mogućnost prve američke vojne intervencije u Iraku od kako je rat koji je vodio SAD završen 2011. godine.

Borci iz grupe Islamska država Irak i Levant, koja već kontrolira veliki dio zemlje, većinom na sjeveru, u četvrtak je najavila da će napasti i prijestonicu Bagdad.

“Irak će trebati veću pomoć. Trebat će veću pomoć od nas i od međunarodne zajednice”, kazao je Obama.

Slabosti iračke vojske

“Moj tim radi prekovremeno kako bi identificirao kako im možemo pružiti najefikasniju pomoć. Ne isključujem ništa, zato što moramo biti sigurni da džihadisti neće ostvariti trajna uporišta – bilo u Iraku ili Siriji – za svoje ciljeve.”

ISIL, čiji je cilj stvaranje islamske države u kojoj neće biti granice između Iraka i Sirije, pokrenuo je vojnu akciju u gotovo trećini zemlje.

U srijedu su njegovi borci zauzeli Tikrit, oko 140 kilometara od Bagdada, dok su irački vojnici pobjegli.

Dan prije toga preuzeli su kontrolu nad drugim iračkim najvećim gradom Mosulom.

ISIL i njegovi saveznici među lokalnim plemenskim vođama također drže grad Falluju i druga mjesta u provinciji Anbar, u kojoj su suniti većina.

“Mislim da iračka vojska očajno treba instruktore i mentore na terenu, u ograničenom broju, koji im mogu pomoći da postanu više sposobne i taktičnije snage”, rekao je Robert Grenier, bivši zvaničnik američke Centralne obavještajne službe za protivterorizam.

Zračni napadi

“Povlačenje ovih istruktora i mentora 2011. godine ostavile su iračku armiju ranjivom kao što je sad”, dodao je.

Iračke vlasti tvrde da se situacija na terenu mijenja u korist njihovih snaga, koje se reorganiziraju i preduzimaju mjere zaštite strateških objekata južno od osvojenih gradova.

Nakon toga namjeravaju potisnuti pobunjenike.

U međuvremenu su izvršeni i zračni napadi na pobunjeničke položaje u Mosulu te Samarri i Tikritu.

Ranije u četvrtak propalo je glasanje u Parlamentu Iraka o proglašenju vanrednog stanja.

(AJ Balkans)

Share This Article