Intervju s Melisom Ćosić-Hodžić, autoricom knjige „Priče za male radoznalce“ – Kako da mališani putem čitanja priča zavole islam?

sanel
By sanel

Pišu: Nedim Botić/Amina Mujela-Botić

Navika čitanja knjiga uveliko gubi popularnost među djecom. Ne treba vam veliki trud, a da to i sami zaključite, vidjevši koliko omladina provodi vremena ispred monitora računara, zaokupljeni mobilnim uređajima i video-igrama. Mnogi od njih čitanje doživljavaju kao gubljenje vremena, mnogi od njih čitaju samo ako moraju, a ako dobiju knjigu na poklon, razočarani su.

Oni koji bi trebali osjećati odgovornost za ovakvo stanje su ponajviše učitelji, nastavnici, i mediji.  Međutim, roditelji su ti koji bi trebali osjetiti najveću odgovornost, s obzirom da se navika druženja s knjigom počinje razvijati mnogo prije polaska u školu, i da je jedna od najboljih stvari koje mogu učiniti za svoje dijete jeste razvoj ljubavi prema čitanju. 

Iz navedenih razloga, raduje nas što je islamska biblioteka na bosanskom jeziku odnedavno bogatija za jedno zaista posebno djelo, namijenjeno najmlađim članovima društva. Uvažavajući potrebe roditelja i djece, kao i nasušni manjak knjiga namijenjenih mališanima koji uče svoju vjeru, autorica Melisa Ćosić-Hodžić je napisala jedinstvenu zbirku ilustrovanih dječijih priča pod nazivom „Priče za male radoznalce“. Izdavač knjige je Udruženje Bistri Izvor iz Sarajeva, a šerijatsku recenziju je izvršila hfz. Benisa Rašitović-Avdić.

Ovom prilikom samo za čitaoce portala Minber.ba donosimo razgovor s Melisom Ćosić-Hodžić, autoricom djela „Priče za male radoznalce“, moleći Uzvišenog da Svojom milošću obaspe sve one koji su učestvovali u pripremi, publikaciji i promoviranju ove knjige.

Minber.ba: Poštovana, srdačno vas selamimo u ime redakcije portala Minber.ba, i zahvaljujemo vam se što ste pristali na intervju s našim portalom. Na početku, možete li se ukratko predstaviti našim čitaocima?

M. Ćosić-Hodžić: We alejkumus-selam, vama i vašim čitaocima, i molim dragog Boga da vas nagradi na izdvojenom vremenu. Moje ime je Melisa Ćosić-Hodžić.  Udata sam i majka sam dvoje djece; curice od nepunih 6 i dječaka od 3 godine.  Za sebe mogu reći da sam osoba koja voli djecu i koja se poprilično dobro uklapa u njihov svijet. 

 Studirala sam pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i odatle nosim jedan djelić znanja o djeci i njihovom razvoju.  Nerijetko kada sam okružena djecom pojavi se jedno veliko dijete koje nosim u sebi i tako počinju avanture.  U takvoj jednoj avanturi je nastala ova knjiga. 

Minber.ba: Povod našeg razgovora je vaša pva knjiga, namijenjena dječijoj publici zanimljivog naziva „Priče za male radoznalce“. Možete li nam je ukratko predstaviti, te koji bili vaši ciljevi prilikom njenog pisanja?

M. Čosić-Hodžić: Knjiga “Priče za male radoznalce” sebi sadrži dvanaest priča. Svaka priča je ilustrirana i sadrži pouke i zadatke, a sve je s namjerom da djecu podstaknemo na razmišljanje o vjeri i moralnim vrijednostima na način koji im je najprihvatljiviji.

Zamislili smo da kroz ovu knjigu realiziramo nekoliko ciljeva. 

Prvobitna namjera je da se naša djeca edukuju o izvornim vrijednostima vjere na jednostavan i interesantan način.  Naglasak je stavljen na moralnim vrijednostima, učvršćivanju vjerovanja, upoznavanju s temeljima islama i značaja uže i šire zajednice. Mališani će učiti o vjeri kroz intrigantne i maštovite zgode i nezgode naših likova, te će se na taj način apstraktni pojmovi predočiti na jednostavan, maštovit i kreativan način. 

Priče se odlikuju pojednostavljenim pojmovima o vjeri, moralu i dobrom ponašanju, i njihovim prezentiranjem mališanima. Predstavljene su na lagan i interesantan način, popraćen primamljivim slikama. Obiluju praktičnim primjerima kako postići određene norme ponašanja slijeđenjem Kur’ana i Sunneta. Nude mnoštvo uputa, pouka, savjeta i normi ponašanja za djecu.    

Drugi cilj je i da se roditelji uz ovu knjigu druže sa svojom djecom, što predstavlja veliku zadaću za roditelje, posebno ako je riječ o djeci koja još nisu savladala čitanje.  Roditelji će im čitati i postavljati pitanja –  zajedno će rješavati zadatke koji su dati u knjizi i  uživati u kvalitetnom vremenu koje provode zajedno.  

Cilj je i animiranje mališana da i sami učestvuju u rješavanju zadataka, pronalaženju odgovora – što pozitivno utiče na  samopouzdanje.  Ova knjiga će nastojati probuditi njihovu pažnju, razviti u njima najbolje osobine.  

Minber.ba: Možete li nam reći kako ste došli na ideju o realizaciji i pisanju ove knjige?

M. Ćosić-Hodžić: Da nije Allahove neizmjerne milosti prema nama ni ova knjiga ne bi ugledala svjetlo dana.  Na prvom mjestu zahvaljujući Allahovoj pomoći, a nakon toga mojoj ogromnoj ljubavi prema djeci, Allah me pomogao i uputio kako da na što efikasniji i produktivniji način približim vrijednosti islama našoj djeci. 

Budući da u našem društvu postoji potreba za interaktivnom islamskom literaturom za djecu, poželjela sam da dam svoj skromni doprinos.  To sam i učinila pričajući ove priče.  Pričajući priče svojoj djeci primijetila sam koliko one utiču na njihovo razmišljanje, vokabular i maštu, a posebno na shvaćanje naše vjere. 

Minber.ba: Znamo da su vam sve priče prirasle za srce, ali možete li izdvojiti neku od njih koja vam je posebno draga?

M. Čosić-Hodžić: U pravu ste, zaista je  svaka priča posebna na svoj način.  Ali ako bih morala izdvojiti jednu onda bi to bila priča „Čudesno stablo“, koju će imati priliku da pročitaju i posjetioci portala Minber.ba, uz Božiju pomoć.

Minber.ba: Po vama, koliko je značajno postojanje islamske literature za djecu i koliko im mogu pomoći u odgoju, posebno kad znamo koliko malo takvih knjiga ima na našem jeziku?

M. Ćosić-Hodžić: Postojanje dječije islamske literature je veoma značajno iz puno razloga.  Čitanje i pričanje priča pomaže cjelokupnom razvoju djeteta. Potiče razvoj govora, percepcije, pamćenja i zaključivanja. Potiče na prepoznavanje i razumijevanje svojih i tuđih osjećaja, razumijevanje odnosa među ljudima, pravila ponašanja, pravde i nepravde.

Knjiga „Priče za male radoznalce“ kroz dogodovštine likova dočarava djeci svu ljepotu vjerskih vrijednosti. Priče o djeci, koju su određena ponašanja i postupci doveli do pozitivnih ili negativnih posljedica, snažno djeluju na dječiju psihu, njihov socioemocionalni i intelektualni razvoj. Likovi koji spoznaju i prihvate vjeru, iz temelja mijenjaju svoje ponašanje nabolje, postaju društveno korisni a to nam je jedan od ciljeva.

Minber.ba: Da li imate nekih planova za budućnost, planirate li da objavite još neku knjigu?

M. Čosić-Hodžić: Uz Allahovu pomoć, planiramo da uskoro objavimo i drugu knjigu.  Već imamo njen koncept i građu, i lagano krećemo u smjeru njene realizacije.

Minber.ba: Želimo da vam se još jednom zahvalimo i molimo Uzvišenog da se Njegovi robovi okoriste Vašom knjigom. Na kraju, da li još imate neku poruku za naše čitatelje, roditelje i njihovu djecu?
M. Ćosić-Hodžić: Preporučila bih svima, i roditeljima i njihovoj djeci da zajedno uplove u avanture čitanja priča koje u sebi sadrže plemenite vrijednosti, a islamska literatura u sebi sve to ima.  Želim da zajedno uživaju u otkrivanju vjere i poruka koje sa sobom nosi.  Jer ako sada posade ovo sjeme ono će na duže staze dati obilate plodove. Poštovani roditelji, vi ste najvažniji učitelji u životu vašeg djeteta. Vi mu pomažete da uspostavi temelje za cjeloživotnu ljubav prema knjigama i učenju. Možete pomoći vašem djetetu da postane dobar musliman, dobar čovjek i koristan član društva.

 

 

Share This Article