Nastavljena borba s poplavama i padavinama u BiH

sanel
By sanel

Tokom noći sa srijede na četvrtak građani u većem dijelu Bosne i Hercegovine borili su se s poplavama, brojni saobraćajni pravci su bili blokirani, dok su padavine i dalje zasipale gradove, prenose agencije i bh. mediji.

Sat prije ponoći vodostaj rijeke Bosne u Zenici iznosio je 500 centimetara i nastavljao je s rastom.

Evakuiranje stanovništva vršeno je u općinama Zenica, Olovo, Maglaj, Zavidovići, Doboj-Jug te Kakanj.

Vodene bujice su odnijele veliki broj mostova, a štabovi Civilne zaštite bez prestanka rade.

Na brdu Kmur kod Foče, na kome se nalaze televizijski, radio i telekomunikacijski predajnici, tokom proteklog dana je palo skoro 40 centimetara snijega, a na održavanju predajnika angažirani su pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prestanak kiše za vikend

Poplave su tokom dana dovele i do prekida u snabdijevanju električnom energijom u nekoliko općina u Kantonu Sarajevo, kao i do blokade brojnih objekata, iz kojih su stotine uposlenika i kupaca evakuirani čamcima.

Prestanak kiše i hladnijeg vremena očekuje se tek za vikend, a četvrtak i petak posebno su kritični, jer se očekuje nova i velika količina padavina, koja nadmašuje mjesečni prosjek za maj, potvrđeno je u Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu u srijedu.

Klimatolog Željko Majstorović objašnjava kako se iznad regije nalazi velika oblačna masa, koju nosi sjeveroistočni vjetar, pa osim obilne i dugotrajne kiše, stižu niže temperature i hladnije vrijeme.

“I u četvrtak i u petak na području istočne, pa i centralne Bosne bit će padavina i znatno niskih temperatura. Tek u subotu padavine će jenjavati, bit će sporadične, pa će biti i toplije, a mogući su i sunčani intervali”, najavljuje Majstorović.

(AJ Balkans)

Share This Article