Nekoliko hiljada pristalica četničkog pokreta na Ravnoj gori

sanel
By sanel

Nekoliko hiljada pristalica Ravnogorskog pokreta okupilo se danas na Ravnoj gori u Srbiji gdje će, kako je najavljeno, ispred spomenika “Dragoljubu Mihailoviću, biti obilježena 73. godišnjica početka borbe Jugoslovenske vojske u otadžbini i Ravnogorskog pokreta protiv okupatora”.

Sabor na Ravnoj gori po 24 put organizuje Srpski pokret obnove (SPO), ali na njemu danas neće govoriti lider te stranke Vuk Drašković, a prisutnima na platou ispred spomenika Mihailoviću obratiće se potpredsednik SPO i narodni poslanik Mirko Čikiriz.

“Ocjena Predsjedništva stranke i Vuka Draškovića je da sabor na Ravnoj gori više ne treba da bude dominantno stranački skup i da treba dati priliku udruženjima za njegovanje ravnogorskog pokreta da čuvaju tu tradiciju. Zbog toga organizaciju Sabora na Ravnoj gori formalno preuzima Asocijacija za njegovanje tekovina ravnogorskog pokreta”, rekao je Čikiriz.

Prije glavne svečanosti, u hramu “Svetog Georgija” služen je pomen poginulim Ravnogorcima.

Delegacije SPO, Republičke asocijacije za njegovanje tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženja pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945. položiće vijence na spomenik Mihailoviću.

Sabor na Ravnoj gori protiče mirno, bez ikakvih incidenata u uobičajenoj ikonografiji sa brojnim ravnogorskim zastavama i zastvama SPO.

Poneki od posjetilaca pojavili su se na Ravnoj gori sa pištoljima za pojasom, ali do sada nije bilo pucnjave.

Čikiriz je potvrdio da i danas na Ravnoj gori ima mnogo tradicionalnih simbola ravnogorskog pokreta i da se ponegdje može vidjeti i nešto od ličnog naoružanja, ocijenivši da je situacija u potpunosti pacifikovana.

“Devedesetih godina na Ravnoj gori je bilo dosta naoružanih ljudi, čak i onih koji su dolazili sa ratišta. Ali ono čime možemo da se pohvalimo je činjenica da čak ni tada ovde nije bilo ni najmanjih incidenata”, rekao je Čikiriz.

(Onasa)

Share This Article