Ravnogorski pokret RS-a najveća paravojna formacija u Evropi

sanel
By sanel

“Uniformisana i uvojničena, a postoje tvrdnje, dobro naoružana. Ima razvijen komandni sistem i vrši redovno postrojavanje“.

Ravnogorski pokret Republike Srpske nije projekt Vlade Republike Srpske, niti ona stoji iza njega, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima sve zakonom predviđene mjere i aktivnosti prema tom pokretu, ukoliko dođe do kršenja neke od zakonom predviđenih normi.
 
Ovo je pisani odgovor ministra unutrašnjih poslova RS-a Radislava Jovičića na pitanje poslanika SDP-a BiH u Narodnoj skupštini RS-a Behzada Čirkina ko stoji ima tog pokreta.
 
Čirkin je u pitanju ministru konstatirao da je „Ravnogorski pokret Republike Srpske, po određenim saznanjima, najveća paravojna formacija u Evropi. Uniformisana i uvojničena, a postoje tvrdnje, dobro naoružana. Ima razvijen komandni sistem i vrši redovno postrojavanje“.
 
Jovičić je na te tvrdnje pozvao Čirkina, ili osobe koje posjeduju navedena saznanja i informacije o tim činjenicama, da ih ustupe Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu ili nadležnom tužilaštvu kako bi se po navedenim informacijama moglo blagovremeno i adekvatno postupiti u skladu sa zakonom.
 
Ministar unutrašnjih poslova RS-a je naveo i da je Ravnogorski pokret RS, „kao nevladina organizacija u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama registrovan kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, samim tim postoje osnivački akti i dokumenti koji uređuju sistem upravljanja i organizovanja“.
 
– Ti dokumenti su javni, mogu biti dostupni svakom zainteresovanom građaninu – naveo je entitetski ministar unutrašnjih poslova.
 
Na Čirkinovo pitanje da li MUPRS-a ima uvid koliko članova ima Ravnogorski pokret RS, Jovičić je odgovorio da „nijedno udruženje građana nema zakonsku obavezu za posebno vođenje evidencije o članstvu, već je to precizirano internim aktima samog udruženja“.
 
Tačnim brojem pripadnika tog pokreta, naveo je, MUPRS ne raspolaže.
 
– Ravnogorski pokret RS-a je kao i svako drugo udruženje građana predmet interesovanja Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a kada postoje indicije da je neko od udruženja prekršilo zakon i treba zbog toga da bude odgovorno. U skladu sa navedenim ne raspolažemo tačno podatkom o broju pripadnika Ravnogorskog pokreta RS-a – odgovorio je Jovičić.
 
Dodao je i da „iza Ravnogorskog pokreta RS-a stoje organi upravljanja koji su registrovani kod Ministarstva pravde BiH“.
 
Na Čirkinovo pitanje „Šta radi Pantelija Đurguz na jednoj manifestaciji ovog pokreta?, Jovičić mu je odgovorio da „Prisustvo Pantelije Ćurguza manifestacijama ovog pokreta i bilo koju aktivnost Boračke organizacije RS (BORS) s navedenim pokretom Čirkin mora da pita Panteliju Ćurguza ili nekoga od ovlaštenih osoba BORS-a“.
 
Poslanik SDP-a BiH je ministra policije RS-a pitao „stoji li BORS iza tog pokreta, kakvu ulogu u Republici Srskoj ima ova paravojna formacija sa svojih, oko 30 hiljada članova? Da li je Ravnogroski pokret RS -a projekt Vlade RS-a, ili, ako nije, zašto MUP RS-a ne poduzima adekvatna sredstva u suzbijanju ovog pokreta?“.

(Fena)

Share This Article