Sudija zvani Mesar u dva dana na smrt osudio 1212 ljudi!

sanel
By sanel

Na kraju gotovo svakog sudskog postupka jedna je strana nezadovoljna, ona koja je izgubila, prenosi “Jutarnji.hr”.

I često će prstom upirati u sudiju kao glavnog krivca. No, koliko god bilo koji sudija površno odradio svoj posao ili se otvoreno stavio na jednu stranu, ne može ni izdaleka nadmašiti novog svjetskog rekordera: egipatski sudija Saed Youssef je u gradu Minja, zaključno s ponedjeljkom, u dva sudska procesa na smrt osudio 1212 ljudi. I to za ubistvo dvojice policajaca.

Nastradao i pekar

Prvi je postupak bio proveden u martu, a odnosio se na ubistvo policajca u gradu Mataju. Sudija Youssef je u samo dva ročišta shvatio kako stoje stvari, nije imao potrebu ni saslušati optužene ili njihove advokate, a nije ga previše zanimalo ni što o krivnji misli tužiteljstvo. Odsjekao je on po svojoj i svih 529 optuženih, od kojih neki nisu niti znali da proces teče, lijepo uputio prema vješalima. I, kako navode lokalni mediji, nije niti trepnuo. No, presuda je ipak podigla prašinu, ne samo u međunarodnim razmjerima nego i u Egiptu, pa je i veliki muftija, koji potvrđuje smrtne presude, rekao nešto poput “što je puno, puno je”. Nakon toga je Youssef bio ljut i sam je srušio dio svoje presude: na blaže kazne – od 25 godina do doživotnog zatvora – osudio je 492 od njih, a 37 će ih ipak izgubiti glavu.

Među osuđenima je i lokalni pekar koji je izašao iz svoje radnje da vidi što se događa, a kako je na licu imao masku koju mora koristiti dok peče hljeb, policiji je bio sumnjiv pa su ga priveli. Drugi je postupak bio još kraći: Youssef se nije puno zamarao, nego je svih 683 optuženih za ubistvo policajca jednim potezom pera poslao na vješala. Među osuđenima je i čelnik sada zabranjenog Muslimanskog bratstva Muhamed Badi. Presuda opet ide velikom muftiji, postoji i žalbeni postupak, ali kako se može zaključiti po prvom postupku, Youssef će barem nekoliko desetaka osuđenih sigurno dati pogubiti.

Prijelomni trenutak

No, nije ovo prvi slučaj da je taj sudija donio spornu presudu. Već je dugo na glasu po takvoj praksi pa je sebi priskrbio nadimak Mesar. Tako je čovjeka optuženog za sudjelovanje u pucnjavi osudio na 40 godina zatvora: u obrazloženju je istaknuo da je 15 godina zbog oružja, 15 zbog streljiva, a deset zato što je sudjelovao u pucnjavi! Nakon što je ostao zaglavljen u liftu u zgradi suda, htio je osuditi električara za pokušaj ubistva, a jednog je lopova osudio na 40 godina zatvora zbog krađe ženskog ogrtača.

Iako svojim presudama na određeni način slijedi politiku vojnog vrha koji je u ljeto prošle godine s vlasti srušio izabranog predsjednika Muhameda Mursija, poznavatelji lokalnih prilika sumnjaju da iza ovih presuda stoje vlasti. Naime, novinarima portala The Daily Beast prenesena je informacija kako je sudija Youssef imao sina koji je poginuo u sukobima s demonstrantima te on otad najoštrije kažnjava svaki napad na snage sigurnosti.

Youssefove presude se uklapaju u poteze kojima vojni vrh nastoji očuvati vlast. Ne samo da je Muslimansko bratstvo proglašeno terorističkom organizacijom, nego se na udaru pravosuđa našla i liberalna opozicija: početkom ove sedmice zabranjen je pokret 6. april koji je bio jedan od pokretača demonstracija koji su prije tri godine s vlasti srušili Hosnija Mubaraka.

(Avaz)

Share This Article