Turska: Gulen optužen za pokušaj puča

sanel
By sanel

Tužilaštvo Turske započelo je istragu o vođi pokreta Hizmet, Fethullahu Gulenu, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama i koji je nekada bio saveznik turskog premijera, zbog pokušaja državnog udara.

Turska vlada optužuje Gulena za izazivanje ogromnog korupcijskog skandala, prenosi AFP.

Ministar kulture Omer Celik rekao je da je tužilaštvo u Ankari započelo istragu poslije nekoliko podnijetih tužbi protiv Gulena, uključujući i za špijunažu.

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan optužuje Gulena za vođenje “paralelne države”.

Gulen je optužen za “pokušaj uništenja turske Vlade, za djelimično ili potpuno sprečavanje njenog funkcionisanja” kao i za formiranje i vođenje kriminalne organizacije.

Turska traži izručenje Gulena

Erdogan je u utorak izjavio da će Turska zatražiti Gulenovo izručenje iz SAD-a.

On je dodao da je Turska poništila Gulenov pasoš i da u SAD-u boravi na osnovu “zelene karte”.

Erdogan optužuje Gulenove pristalice u policiji i pravosuđu da su izazvale korupcijski skandal koji je ozbiljno ugrozio njegovu Vladu, pa je na hiljade policajaca i na stotine sudija i tužilaca otpušteno ili premješteno.

Gulen uporno negira optužbe da stoji iza korupcijskog skandala.

Gulenov pokret bio je glavna podrška Erdoganovoj Partiji pravde i razvoja kada je prvi put došla na vlast 2002. godine.

Udružili su se da bi smanjili utjecaj nekada moćne turske vojske, koja je od 1960. godine izvršila tri puča, kao samoproglašeni čuvar sekularne države.

Ali, njihov savez se raspao poslije policijske operacije u decembru prošle godine, u kojoj je privedeno nekoliko desetina ključnih Erdoganovih poslovnih i političkih saveznika, zbog optužbi za korupciju u građevinskim projektima, krijumčarenje zlata i nedozvoljenu trgovinu s Iranom.

(AJ Balkans)

Share This Article